Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Ett tystat Turkiet går till val

Undantagstillstånd och fyllda fängelser

Den 24 juni går Turkiet till val och den politiska situationen i landet är minst sagt rörig.

Det råder undantagstillstånd, fri press är inte att tala om - och oppositionspolitiker sitter bakom lås och bom. Addera till det att president Erdogan inte drar sig för att kriga mot kurder i grannländerna, vilket invånarna i kurdiska Afrin i Syrien i år har blivit smärtsamt medvetna om.

Valet skulle ha ägt rum i november nästa år, men tidigarelades. Erdogan och hans parti AKP har styrt i över 15 år och har egen majoritet i parlamentet.

Det mesta tyder på att Erdogan återigen kommer att väljas till president, men samtidigt är det osäkert om hans regeringsparti AKP kommer att behålla sin majoritet. Enligt Reuters visar en ny mätning att AKP kan förlora den.

Det finns en oro för valfusk, och oppositionen är trängd. Som Reportrar utan gränser konstaterar är pressfriheten i landet numera "icke-existerande". Turkiet är det land där flest journalister sitter fängslade.

CHP, det nu största oppositionspartiet, krävde att undantagstillståndet som infördes juli 2016 ska upphöra inför valet i sommar. Men så blev det alltså inte.

Oppositionspolitikern Selahattin Demirtaş, som har lett det prokurdiska partiet HDP, är sedan länge fängslad. När HDP blev tredje största parti i parlamentsvalet 2015 hyllades Demirtas som Turkiets ”Obama”. I dag riskerar han 500 års fängelse.

Likt många journalister är han anklagad för "terroristpropaganda". Även människorättsaktivister, akademiker och andra som motsätter sig krig och hårdför nationalism utsätts för det. Genom godtyckliga beskyllningar tystar regimen folk som tycker "fel".

Vad händer om Erdogan vinner ett val till? Det är svårt att se några ljusglimtar i turkisk politik.