Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Fler partiledare än Sjöstedt (V) borde markera mot dödandet av kurder

Erdogans krig stärker IS

Turkiet har sedan 20 januari krigat mot kurderna i Syrien, samma kurder som befriade stora delar av norra Syrien från Islamiska staten. Anfallet saknar grund i folkrätten och sker oprovocerat.

Flygangreppen mot staden Afrin har redan slagit ut el- och vattenförsörjningen. I Turkiet har president Erdogans krigspropaganda mot kurder fullständigt spårat ur, och alla som uttrycker minsta lilla kritik mot kriget riskerar att åtalas för "terrorpropaganda".

Erdogan "kräver" till råga på allt stöd av Nato. Nato och omvärlden behöver snarare ta tillfället i akt att markera mot det som sker. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian höjde nyligen tonen mot Turkiets "militärinsatser som sätter civilbefolkningar i fara", men från den humanitära stormakten Sverige hörs inte mycket.

Ett parti utmärker sig dock: Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt skriver träffande att alla svenska partier tydligt tog ställning mot terrorismen och Islamiska staten, men att "när Turkiet anfaller de modiga människor som slog tillbaka IS, då väljer många att titta bort" (SVT, 14/3). När kurdiska YPG-styrkor stred mot jihadisterna jublade omvärlden, men nu ligger man lågt när YPG och civilbefolkningen attackeras av ett Nato-land.

Sjöstedt kritiserar statsminister Stefan Löfven för att ge svävande svar om Turkiets angrepp, och han ger även högern en känga: "Vilken sida står ni svenska Nato-vänner på, de som besegrade IS eller på Nato-landet Turkiets sida?"

Frågan är relevant. Hur bör Sverige hantera Turkiet vid ett eventuellt Nato-inträde? Ska vi ge stöd åt Erdogans krig? I många år lät Moderaterna och allianspartierna tidigare utrikesminister Carl Bildt skönmåla den turkiska regimen. Nuvarande utrikesminister Margot Wallström undviker åtminstone verklighetsfrånvänt skönmålande, men för att kalla sig en humanitär stormakt är det en sorg att Sverige inte gör mer.

Inte nog med förföljelserna av människorättskämpar, journalister, oppositionella och andra oskyldiga på hemmaplan, Erdogan är fast besluten om att "lösa" kurdfrågan med bomber och stridsvagnar även i grannländerna. Och som Sjöstedt påpekar har Turkiet till sin hjälp "tränat extrema jihadistiska grupper från Syrien som deltar i kriget".

Erdogan stärker IS-sekterismen i regionen, och slår mot det kurdiska försöket att skapa ett samhälle där kvinnors och minoriteters rättigheter bättre respekteras. Turkiets president vill smula sönder kurdiskt självstyre till vilket pris som helst.

"Bara en stark internationell reaktion kan förhindra ett folkmord i Afrin", konstaterar Sjöstedt. Det troliga är tyvärr ännu ett skamligt svek.