Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Ge Mälardalens högskola bakläxa, HD

Fel att lura utländska studenter

Tänk dig att du betalar en betydande summa för en utbildning i en annan världsdel, åker dit för att studera men till din besvikelse märker att utbildningen är urusel. Din dyrbara tid kan du inte få tillbaks, men det minsta man kan begära är att ett anständigt lärosäte åtminstone betalar tillbaks pengarna.

Nu står det klart att Högsta domstolen ska ta upp den långdragna tvisten mellan Mälardalens högskola och den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck. Det enda rätta vore att domstolen ger amerikanskan rätt, och högskolan en välbehövlig bakläxa. Om Mälardalens högskola får betala tillbaks skulle det även skicka en viktig signal till andra svenska lärosäten som slarvar med kvaliteten på sina utbildningar.

Studenter från andra länder än EU/EES och Schweiz, och som på egen hand ordnat sina studier, får sedan en tid betala för studier i Sverige. Att avgifterna infördes var inte märkligt, så fungerar det i omvärlden och tanken att locka hit utländska elever med bra utbildning i stället för med "gratis" var helt rätt. Men då måste utbildningarna hålla nivån.

Det har nu gått sex år sedan Dickinson Askenbäck påbörjade utbildningen ”Analytical finance” vid Mälardalens högskola, och hon betalade 170 000 kronor.

Universitetskanslersämbetet underkände kursen på hela fyra punkter av fem. Det är med andra ord lätt att förstå varför den missnöjda studenten krävde tillbaks sina pengar. Redan då borde högskolan ha betalat tillbaks hela summan, vilket tingsrätten kom fram till.

Högsta domstolen borde ge ett tydligt svar: det är inte rätt att lura hit utländska studenter och låta dem betala för undermåliga kurser.

Enligt Clarence Crafoord på Centrum för rättvisa, som har drivit fallet mot högskolan, kräver nu högskolan dessutom att Dickinson Askenbäck ska betala för skolans advokatkostnader på 500 000 kronor, samt ytterligare 168 750 kronor, för tingsrätten och hovrätten (P4, 28/8).

Som om det inte vore illa nog vill högskolan även att amerikanskan ska stå för kommande advokatkostnader i Högsta domstolen. Man tar sig för pannan. Inte nog med att Dickinson Askenbäck har dragits in i en lång process, för att högskolan vägrat göra rätt för sig, krävs det alltså att hon även står för skolans rättegångskostnader.

Tingsrätten gick som sagt på Dickinson Askenbäcks linje, och även hovrätten gav henne rätt i sak även om den krävde att hon endast skulle få tillbaks hälften av summan för den undermåliga utbildningen.

"Vi vill veta vad som gäller", säger Ann Cederberg som är högskoledirektör på Mälardalens högskola, om att Högsta domstolen ska pröva fallet.

Domstolen borde ge ett tydligt svar: det är inte rätt att lura hit utländska studenter och låta dem betala för undermåliga kurser. Gör om, gör rätt.