Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Medan Erdogans Turkiet fängslar oppositionsledare tittar EU bort

HDP:s partiledare riskerar fängelse livet ut

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har inte saktat ner tempot i kampen mot demokratin.

Sedan kuppförsöket förra sommaren har tiotusentals journalister, advokater, människorättsaktivister, statsanställda och oppositionella frihetsberövats. Fri press är inte att tala om. Akademiker som skriver under upprop för fred mellan kurder och turkar åtalas för "terroristpropaganda".

Alla dessa människor har inget med kuppförsöket att göra, men Erdogan passar på att klämma åt all form av opposition.

Sommaren 2015 gjorde det minoritetsvänliga och vänsterinriktade partiet HDP succé i parlamentsvalet och fick 13,1 procent av rösterna. Inte ens i omvalet lyckades Erdogan bli av med HDP.

Då anklagades i stället de båda ledarna för partiet, Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, för att ha "förolämpat den turkiska staten" och för terroristbrott. I själva verket har de ständigt tagit avstånd från våld. Som Demirtas träffande har uttryckt det: ”Vårt brott är att vi fick 13 procents av folkets röster och tog oss in i parlamentet". Nu sitter därför han och hans kvinnliga partiledarkollega Yüksekdag fängslade, vilket många av partiets folkvalda gör.

I torsdags pågick rättegång mot Demirtas i Ankara. Han fick själv inte närvara, utan fick "delta" via länk från fängelset. På plats fanns i Ankara fanns utländska politiker för att bevaka rättegången. Det fick de inte, utan möttes i stället av kravallutrustad polis, vattenkanoner och taggtråd.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, en av svenskarna på plats, berättade för Aftonbladet att turkisk polis hotat med att gripa folk som uttalar sig för media (7/12). "En svart dag för demokratin och rättsstatens principer", twittrade Socialdemokraternas riksdagsledamot Eva-Lena Jansson som också var där.

Regeringen har en försiktig linje mot Turkiet, men med tanke på hur tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) ogenerat brukade skönmåla utvecklingen i landet får det ses som ett stort steg framåt.

EU:s flyktingavtal med Turkiet ger Erdogan utökat handlingsutrymme, och priset betalas av demokratikämpar. Situationen förvärras ytterligare av Erdogans seger i folkomröstningen i våras, vars syfte var att stärka hans makt. Utländska valobservatörer påpekade att den inte "höll måttet". Men Erdogan är ute efter makt, inte en axelklapp från väst.

Nu riskerar HDP:s partiledare fängelsestraff livet ut.

"Demirtas" betyder järnsten, och nog gäller det att vara tålig som oppositionell i ett land utan politisk frihet. Till skillnad mot de utländska politikerna som åkt till Ankara kan de oskyldigt fängslade inte ta sig därifrån.