Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Regeringens plan ”mot segregation” - en plan för att misslyckas

Alla som har bott i ett så kallat utanförskapsområde vet att det finns saker som är bra i förorten; billig frukt, mångfald, liv och rörelse, hjälpsamhet - med mera. Men det finns också allvarliga problem som politiken måste hantera.

Människor får sina bilar brända, arbetslösheten är utbredd, företagare tvingas stänga butiker i förortscentrum, kvinnor skräms upp av "moralpoliser", religiösa fundamentalister rekryterar unga, folk är rädda för att deras barn misslyckas i skolan och lockas in i kriminella gäng.

Vad gör regeringen då?

Satsar på samma misslyckade politik som har testats i flera decennier.

I förmiddags presenterade regeringen "en plan" för att stoppa segregationen. Samordningsminister Ibrahim Baylan (S) sa hoppfullt på pressträffen i Botkyrkas miljonprogram Fittja, söder om Stockholm, att "vi kan bryta detta".

Under en tioårsperiod ska regeringen satsa 2,2 miljarder kronor årligen. Pengarna ska delas ut till "utsatta kommuner". För Västerås del skulle det, enligt Aftonbladet, bli 13 417000 kronor för 2018, 43 000 000 för 2019, och 71 000 000 kronor per år 2020–2027. Trevligt med pengar, men varför skulle dessa pengar lösa problemen nu när de tidigare aldrig gjort det?

Regeringen valde förmodligen Botkyrka, en segregerad kommun, som plats för pressträffen med omsorg. Socialdemokraterna har länge lett det politiska styret i kommunen vars slogan är "Långt ifrån lagom". Det får sägas att ett och annat integrationsprojekt i kommunen har varit just det, långt ifrån lagom. En gammal projektidé gick ut på att invandrarkvinnor skulle föda upp getter. För det är väl vad vi är duktiga på? (Obs: ironi.) Härom året fick "kamelfarmen i Angered” i Göteborg uppmärksamhet, ett integrationsprojekt Miljöpartiets kommunalråd i staden kallade "jättebra".

Ibland är det som att makthavare befinner sig i en annan galax.

Mitt råd till politiker och tjänstemän är att en gång för alla släppa tanken på att "förortsmiljarder" och integrationsprojekt ska trolla fram integration. Kloka tidigare politiker som liberalen Nyamko Sabuni och socialdemokraten Nalin Pekgul har sedan länge kritiserat det som har gått fel, och förklarat varför man borde göra annorlunda. Ändå fortsätter politiken i samma hjulspår.

Så vad ska man göra? Lägg i stället pengarna på klassisk politik, såsom fungerande kollektivtrafik och konkreta trygghetsåtgärder. En arbetslös behöver förstås ett arbete, inte ett integrationsprojekt. Och se till att pengar inte går till satsningar och diverse föreningar som snarare förstärker splittring och segregation.

På 1990-talet hette det "Blommansatsningen", därefter kom "Storstadssatsningen" och diverse andra "satsningar". I dag har vi alltså regeringens nya myndighet "Delegationen mot segregation" och "en plan". Men att göra om samma misstag år efter år - nu decennier efter decennier - är ingen "plan mot segregation". Det är en plan för att misslyckas.