Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: S vill prata välfärd men har segregationen i knät

Avslagen men väntad budget

Det är högkonjunktur och vårblommorna sprider sig över landet. När finansminister Magdalena Andersson presenterar regeringens vårbudget är satsningar på vård- och äldreomsorg, polis och trygghet, i fokus.

Tittar man på siffrorna är det småpengar i budgetsammanhang, och konjunkturen kommer förr eller senare att vända neråt. Den svenska bostadsmarknaden är skakig, USA:s inställning till frihandel är ett annat orosmoln, precis som Brexit och annat som sker i omvärlden.

Därför är det viktigt att i goda tider hålla hårt i pengarna och passa på att genomföra strukturella reformer där det behövs. Men nu är det valår och Socialdemokraterna vill få en klassisk välfärds- och skattedebatt inför valet. Magdalena Andersson upprepar därför fraser som "regeringens välfärdssatsningar" mot "Alliansens skattesänkningar".

Som bland andra vår krönikör Karl Beijbom har påpekat betyder höjda skatter inte nödvändigtvis höjda skatteintäkter ("Lägre skatt betyder inte lägre skatteintäkter", 23/3).

Och en del skatter är bättre än andra. Här har liberalt sinnade politiker en pedagogisk uppgift att ta sig an. Sverige har världens högsta marginalskatter och västvärldens lägsta utbildningspremie. Flit och ansträngning lönar sig alltså ovanligt lite. Skatten på arbete och företagande är för hög. Det ska påpekas inte bara av omsorg av statens finanser, utan för att det slår orättvist.

Årets valrörelse kommer dock präglas av debatten om otrygghet och bristande integration.

När Moderaternas Elisabeth Svantesson höll presskonferens om budgeten nämnde hon fördubblade vårdköer och långtidsarbetslöshet. Men hon betonade även arbetsmarknadssegregation, och samhällsproblem som dödsskjutningar, sexualbrott och ökad otrygghet.

Socialdemokraterna vill helst inte tala om segregationsproblem, men vissa ämnen går inte att önska bort.

Om Svantesson lät oroad, lät Ulla Andersson desto gladare på Vänsterpartiets presskonferens. Andersson påpekade att Vänsterpartiet aldrig har haft så stort genomslag i den ekonomiska politiken som under den här mandatperioden. "Det känns bra", sa Andersson glatt och nämnde saker som glasögonbidrag och avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar.

Att Decemberöverenskommelsen skulle ge Vänsterpartiet detta inflytande hade nog få ledande allianspolitiker tänkt sig när överenskommelsen slöts. Den var ett "förödande misstag", har Moderatledaren Ulf Kristersson sagt.

Så vad blir alternativet? Regeringsfrågan kommer, vad partierna än önskar, att överskugga valrörelsen. Politik är mer än att bara vilja.