Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Sluta kalla allt för diskriminering

På jobbet är man inte för att utöva sin tro

Annons
Barnmorskan Ellinor Grimmark. Foto: Fredrik Persson / TT

Ska man kunna kräva att en arbetsplats anpassar sig till ens egen moral och tro?

En som försökt göra det är barnmorskan och abortmotståndaren Ellinor Grimmark. Eftersom svenska sjukhus har sagt nej tack bor Grimmark numera i Norge, där hon på ett större sjukhus kan undvika att utföra vissa arbetsuppgifter med hänvisning till samvetsfriheten.

I Sverige fungerar det som bekant inte så. Förra våren slog Arbetsdomstolen fast att Grimmark inte blev diskriminerad när hon i Sveriges nekades jobb som barnmorska då hon vägrar utföra abort, ge dagen efter-piller och sätta in kopparspiraler. Innan dess hade fallet varit uppe i tingsrätten, där det inte heller hade gått som Grimmark ville.

Grimmark har på frågan om varför det är viktigt för henne att driva sitt fall svarat att arbetsgivare inte ska få säga "du ska tycka på ett visst sätt, annars ska du inte jobba här".

Men det är inte vad frågan handlar om. Ellinor Grimmark är, oavsett vilka åsikter hon har, välkommen att arbeta. Men det är när hon vägrar utföra arbetsuppgifter som problemet uppstår.

Snart kan frågan tas upp i Europadomstolen och Grimmark säger i SVT Agenda att hon hoppas att domstolen ska se hur "absurt" det är i Sverige. I själva verket är det här ett utmärkt exempel på en fråga för varje enskilt land att hantera och ha regler kring.

I Sverige betonas vårdsökandes behov, vilket är bra. Därmed inte sagt att samvetsfrihet av princip alltid är fel. Om Sverige skulle införa dödshjälp skulle troligtvis en del läkare som jobbar med svårt sjuka patienter skruva på sig.

Men då är det något nytt som tillkommer i yrket. I barnmorskan Grimmarks fall har hon haft vetskap om vad som krävs av en barnmorska i Sverige, gått sin utbildning men sedan ändå vägrat acceptera det.

Hur kan hon då anse sig vara diskriminerad?

Aye Alhassani heter den unga beslöjade kvinna som sökte jobb på SAS, och som inte fick jobbet då flygbolaget har en strikt klädpolicy utan religiösa, politiska eller ideologiska symboler. Företagets "neutralitetskod" gäller alla anställda med kundkontakt. Precis som Grimmark kände sig Alhassani diskriminerad, men Diskrimineringsombudsmannen (DO) gav nyligen SAS rätt.

Det gjorde DO rätt i. Och Europadomstolen bör tydliggöra att det inte är diskriminering att säga nej till barnmorskor som inte vill göra det jobbet kräver.

På fritiden får man göra vad man vill. Men på jobbet är man inte för att utöva sin tro eller moral, utan för att utföra ett arbete.

Om reglerna inte passar - sök jobb någon annanstans, men sluta kalla det diskriminering.

Annons