Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre rattfylleristertackar ja till hjälp

Antalet rattfyllerister i Västmanland som tackat ja till att få stöd för sitt missbruk har minskat under sommarmånaderna. Fram till maj var 17 procent positiva till stödsamtal vilket minskade till 14 procent under sommaren.

Annons
Antalet rattfyllerister som vill ha hjälp när de ertappats, minskar i Västmanland.ARKIVFOTO: VLT

Under tiden maj – augusti fick 319 misstänkta rattfyllerister erbjudande om stödsamtal i Västmanland. Av dessa tackade 14 procent ja till samtal, de allra flesta av dessa var påverkade av alkohol. Av de alkoholpåverkade var 21 procent villiga att ha ett stödsamtal med kommunens missbruksenhet. Tidigare under året var 29 procent av dessa villiga att söka stöd.

Erbjudandet om stödsamtal ges inom ramen för Smadit- projektet – Samverkan mot alkohol och droger i trafiken – som bedrivs av polisen, Vägverket, landstinget och länets kommuner. Målsättningen för polisens del att 90 procent av de förare som stoppas och är påverkade ska få erbjudande om stödsamtal.

- Vi har en bit kvar till målet. Polisens del i samarbetet är oerhört viktig eftersom en rattfyllerist är som mest motivera att söka hjälp just i det ögonblick de stoppats i en kontroll, säger Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i länet.

- Vi ska försöka göra dem motiverade att söka hjälp. Sedan är det kommunerna som får försöka förmå dem att delta i ett behandlingsprogram. Kan vi bara få en del av dessa att sluta med sitt missbruk, betyder det mycket för trafiksäkerheten men också för att de själva och deras familjer ska få ett bättre liv.

Mer läsning

Annons