Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsboxen vill se längre öppettider

När ungdomarna i Sala låter kreativiteten flöda kan vad som helst hända. Eller vad sägs om att göra om det gamla sjukhuset till en gymnasieskola eller ett kollektivboende?

Annons
Jesper Olsson och 14 andra ungdomar har sommarjobbat med att komma på hur Sala kan utvecklast. Nu är Nina Sunjic, Salas kontaktperson för projektet, spindeln i nätet för att politiker och tjänstemän ska jobba vidare med idéerna. Foto: Lina Svalbro

Framtidsboxen har presenterat en rapport med sina tankar om hur Salas framtid kan se ut. SA har tidigare skrivit om projektet där unga haft som sommarjobb att bidra med sitt perspektiv på utmaningar som kommunen står inför. Några av de teman som lyfts fram i rapporten är framtidens gymnasieskola, stadsutveckling och ungdomars inflytande.

– Framför allt har jag sett staden på ett annat vis, säger Jesper Olsson, en av de 15 sommarjobbarna.

Några av idéerna som Framtidsboxen tagit fram är att det ska finnas längre öppettider och mer av blommor och växtlighet på stan, och mer elevinflytande i skolan. En skolförändring ungdomarna vill se, är att eleverna ska kunna forma sitt eget schema och ges möjlighet att arbeta hemifrån. Gruppen tror att en ledarskapslinje skulle göra Sala unikt och locka gymnasiestuderande till orten. Men för att fler ska välja Sala som studieort tror ungdomarna att det krävs att Kungsängsskolan flyttar närmare tågstationen, eventuellt in i den gamla sjukhusbyggnaden.

Läs mer i fredagens SA.

Annons