Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsfest vidKumla Hembygdsgård

Söndagen den 1 augusti anordnade Kumla Hembygdsförening stor hembygdsfest vid hembygdsgården som denna vackra sommareftermiddag besöktes av mer än 200 personer i alla åldrar.

Annons
Gärdsgårdsbygge vid hembygdsgården.Bild: Nils Eriksson

Vid gammelgårdens entréområde visades hur en gärdsgård byggs i en typisk bondehantverkstil. På plats kunde man också ta del av hur rödfärg tillverkas genom kokning i en gammaldags pannmur. Det fanns även möjlighet att beskåda hur renovering av gamla fönster utförs. Inom hela hembygdsrörelsen pågår en särskild satsning på gamla byggnader då man genomför projektet Hus med historia och där bland annat liknande aktiviteter ingår. I tidstypisk anda kunde besökarna också se hur lieslåtter och hässjning går till.

Inne i den nyrenoverade smedjan arbetade två smeder med att smida medan järnet var varmt och nybörjare fick också prova på att slå med hammaren på det varma järnet.

Många barnfamiljer hade tagit tillfället i akt att söka sig till hembygds-festen, där barnen kunde rida på en vit ponny, leka med småhusdjur och dessutom få sitta i brandkårens brandbil från Ransta som fanns på plats.

Dagens dragplåster bestod av Salabördige Bengt Erlandsson och hans son

Edvin. Bengt underhöll på ett humoristiskt sätt bland annat med sång och musik och genom att berätta historier. Sonen fängslade många i publiken med sina trollkonster.

Ett flertal av Kumlabygdens hantverkare och företagare visade upp sina alster, varav de sålde en del. Även loppisförsäljning förekom.

Utöver ovan nämnda aktiviteter fanns det tillfälle att dricka kaffe och äta våffla men även varm korv. De flesta besökarna deltog även i en tipsrunda.

Inne i parstugan fanns en utställning om det pågående Kulturminnes-projektet med Barnhemsbacken i centrum. I stugan fanns också möjlighet att bläddra och läsa i gamla fotoalbum och tidningsurklipp och tillgång till bokinköp, bland annat Ur Kumla sockens historia.

Föreningens ordförande Inger Elison, som var festens samordnare och lett förberedelserna, tackade alla närvarande för uppslutningen och berättade en del om föreningens fortsatta verksamhet.

Historiska vingslag från en gången tid präglade denna hembygdens dag och kulturarvet lever vidare.

Nils Eriksson

Bengt Erlandssson underhåller.
Torsten och Kjell Eriksson smider järn i smedjan.
Kerstin Forsgren kokar rödfärg.

Mer läsning

Annons