Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvändardag i Tärna

Tärna Bygdegårdsförenings hemvändardag har firat tioårsjubileum. Detta gjorde man tillsammans med Tärna församling genom att inleda dagen i Tärna kyrka med en musikgudstjänst.

Annons
Hemvändare i Tärna Bygdegård.Bild: Hans Karlsson

Gunnar Julin, född i Tärna, återvände denna dag tillsammans med sonen Jesper Julin och Elina Wallinder. Gunnar Julin startade sin musikaliska karriär i Tärna kyrka redan i tonåren genom att spela orgel och att leda kyrkokören. Nu var han tillbaka i kyrkan och bjöd tillsammans med Jesper på kontrabas och Elina på sång, kyrkobesökarna på en oförglömlig musikupplevelse. De bjöd på traditionell kyrkomusik, men även på musik som inte så ofta framförs i kyrkorummet, allt i ett väl sammansatt program. Gunnar Julin på piano tillsammans med sonen Jesper på kontrabas, trollband publiken när kontrabasen hade solistrollen som med sin dova ton fyllde kyrkorummet. I nästa stycke byttes den dova tonen mot Elina Wallinders vackra sång och när hon sjöng Jag har hört om en stad så kunde man i tonerna visualisera staden ovan molnen.

Men ingen människa kan leva av andlig spis endast så när kyrkoherde Kristina Lindström avslutade gudstjänsten bjöd hon in till lunch i Tärna bygdegård. Jubileumsåret till ära så kunde Tärna Bygdegårdsförening med stöd av församlingen bjuda besökarna på lunchen.

Bengt Johansson, ordförande i Tärna bygdegårdsförening, kunde trots att dagen startade med kraftigt regn, hälsa cirka 80 hemvändare och Tärnabor välkomna till detta jubileum för tionde gången. Bland hemvändarna kunde man hitta personer som rest långväga men även sådana som inte flyttat längre än till Sala. Där fanns många som varit med alla gånger som hemvändardagen genomförts men också några som kom för första gången. Åldern bland besökarna var också varierande och sträckte sig från 10 till 97 år.

Temat denna hemvändardag var minnen från Tärna. Tidigare år har det varit olika föredragshållare eller kåsörer med anknytning till Tärna som varit programpunkt men i årets inbjudan var det meningen att gästerna också skulle vara programpunkt genom att dela med sig av minnen från olika händelser eller om hur det var att leva i Tärna. Några som berättade om svunna tider var Ulla Jakobsson, Karl-Erik Jagemalm och Monica Thulin. Det var intressanta berättelser om levnadsförhållanden under uppväxten som få som växer upp idag kan göra sig en föreställning om, men det fanns också berättelser om pojkstreck om kaffepaket i dikeskanten fyllda med kodynga.

När dagen var slut kunde Hemvändarkommittén som bestått av Ingrid Karlsson, Ulla och Stig Johansson, Inger och Per-Erik Andersson, Karin och Bengt Johansson, Carola och Hans Karlsson pusta ut och sammanfatta intrycken. Trots regn och blåst men tack vare skön musik, god mat och gästernas eget bidrag att prata med varandra och umgås så blev det ännu en hemvändardag med hög trivselfaktor.

Hans Karlsson

Bengt Johansson hälsar välkommen till tioårsjubileum.
Karin Johansson i Hemvändarkommittén samtalar med några hemvändare.

Mer läsning

Annons