Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon prisas för sitt rymdengagemang

Salatjejen Josefine Nittler har inte bara skakat liv i en astronomiförening med 100-åriga anor hon är också programledare för en poddradio om rymden. Nu prisas hon för sitt rymd-engagemang.

Annons
Josefine Nittler har fått ett fin astronompris.

– Supernovor, svarta hål och mörk materia – det är så himla spännande saker. Rymden är oändligt fascinerande och jag tror att jag skulle kunna jobba med astronomi hela livet utan att någonsin tröttna, säger Salatjejen Josefine Nittler, fysikstudent på Uppsala universitet och nu mottagare av Rosa Tengborgs ungdomsstipendium för lovande unga astronomer.

– Det var jätteoväntat att jag vann och det är en bekräftelse på att det jag gör uppskattas, säger Josefine Nittler, som får stipendiet just på grund av sitt engagemang för att få fler intresserade av astronomi.

Tillsammans med en vän gör hon Rymdpodden, ett radioprogram på internet, där hon intervjuar olika astronomer om rymdfenomen. Hon är också ordförande i Astronomiska föreningen i Uppsala. En förening som funnits i drygt 100 år men som de senaste i decenniet legat i dvala, i väntan på att någon som Josefine Nittler ska komma och väcka liv i den.

Hon mottog stipendiet under Astronomdagarna Uppsala. Förutom äran fick hon 5 000 kronor.

– Jag ska köpa en astronomikikare för pengar. De är ganska dyra så det här kommer väl till pass, säger Josefine Nittler.

Annons