Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skogsbrand vid Finntorpsvägen – branden under kontroll

Samtidigt som räddningstjänsten bekämpade den drygt 25 000 kvadratmeter stora skogsbranden vid Öjesjön började det brinna i skogen vid Finntorpsvägen i Sala.

Annons
Räddningstjänsten är på plats vid Öjesjön där det brinner i skogen på en yta av 250 gånger 100 meter. Samtidigt har man också fått larm om nya bränder närmare Sala tätort.

Anmäl text- och faktafel

Under onsdagen kom larmet om en stor skogsbrand vid Öjesjön mellan Sala och Virsbo. Samtidigt som räddningstjänsten bekämpar branden vid sjön kom ytterligare tre larm om nya bränder, men det visade sig handla om en brand.

Strax efter klockan 19 kom larmet om en brand i skogen bakom Finntorpsvägen i Sala, drygt en kilometer väster om Sala silvergruva.

Det ska röra sig på en brand på drygt 10 000 kvadratmeter, något som P4 Västmanland var först med att rapportera. Räddningstjänsten var vid 21.30-tiden på plats med 6 enheter.

– Vi är på plats där ett område på cirka 100 gånger 100 meter brinner. Vi har kontroll på branden och för fem minuter sedan påbörjades eftersläckningsarbete, det säger Björn Johansson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Inledningsvis fanns det uppgifter om att bebyggelse i närheten hotades av branden, men det finns inga uppgifter om att huset fått några skador.

– Vi hade ett hus som hotades men enligt de uppgifterna jag fått har huset inte fått några skador, säger Björn Johansson.

Vid 22.30-tiden hade räddningstjänsten kvar tre enheter för eftersläckningsarbete men några timmar senare, klockan 02.30, var arbetet avslutat och efterbevakningen överlämnad till markägaren.

Flera larm om skogsbränder under kvällen

I samband med branden vid Finntorpsvägen kom ytterligare två larm om skogsbränder vid Banelund i nordvästra Sala och vid Styrars, drygt 500 meter norr om Finntorpsvägen larmade personer om skogsbränder.

Räddningstjänsten kunde konstatera att branden vid Styrars var samma brand som vid Finntorp.

– Vi insåg snabbt att det var samma som Finntorpsvägen. Det kom samtal från flera olika håll och vi angrep den dessutom från olika håll, säger Tommy Wållberg, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Vid 19.09 kom ett larm om en skogsbrand vid Banelund, där någon hade sett tjock grå rök från skogen.

– Det var en mindre brand och vi är klara där sen en tid tillbaka.

Sammanlagt har räddningstjänsten hanterat mellan 6-8 olika larm om skogsbränder i Sala.

– Flera av de här var ihopkopplade, så de stängdes ned ganska fort. Vid Finntorpsvägen hade vi två-tre ärenden ett tag men det visade sig bara vara en brand, säger Tommy Wållberg.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons