Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östervåla missions-församling har fyllt 150 år

Annons
Trubaduren Oscar Ahnfelt möter snickaren Erik Ersson i Ingeborgbo. Bild: Allan Nilsson.

Jubileet firades 9-10 oktober. Det började med ett samkväm på lördagens eftermiddag och kväll, då 250 personer deltog, medlemmar och särskilt inbjudna gäster, bland dem över 30 barn. Samkvämet följdes av en ungdomssamling sent på lördagskvällen. Högtiden fortsatte sedan på söndagen med ekumenisk gudstjänst på förmiddagen med bland annat predikan av missionsföreståndare Göran Zettergren, ledare för Svenska missionskyrkan centralt.

Jubileet avslutades med en sång- och musikgudstjänst på söndag kväll. Båda gudstjänsterna var välbesökta. Högtiden blev något av en hemvändarhelg, när gamla goda vänner träffades efter många år.

För att nämna något om bakgrunden till församlingens bildande, så har den sina rötter i 1800-talets andliga väckelse som fick ett starkt grepp om människor i nordöstra Västmanland och Norduppland. I samkvämet belystes det förhållandet genom ett par scener från ett tidigare krönikespel. I den första scenen kommer sångaren Ahnfelt år 1850 till stolsnickaren Erik Ersson och sjunger utanför hans snickarstuga: Här kommer en främling från fjärran ort: låt upp, låt upp! Han gästa vill i ditt hus; dess port låt upp, låt upp! Ersson hade flera år tidigare blivit väckt av pietismens uppmaning till bot och ett rättfärdigt leverne. Ersson hade försökt med det och till exempel slutat med brännvinssupandet. Men friden hade inte kommit till hans själ. Ahnfelt förde med sig en ny ton i väckelsen, den så kallade nyevangelismen som strök under Guds nåd till förlåtelse och barnaskapets glädje. Ersson tog till sig det befriande budskapet och blev en av stöttepelarna när missionsförsamlingen sedan bildades. I en annan scen från krönikespelet sjöng och spelade en cittragrupp ett par av väckelsetidens klassiker.

Distriktsföreståndare Helén Friberg var en av många talare under det fem timmar långa samkvämet. Filmavsnitt från vissa händelser och musikinslag speglade olika skeden av församlingens 150 år.

Långbord hade dukats i kyrksalen, och alla bjöds på en trerätters middag följd av kaffe och tårta. Församlingens pastor, Per Dalström, hjälpte oss att blicka framåt i en avslutande andakt.

En jubileumsinsamling pågick hela helgen och inbringade cirka 70 000 kronor.

En minnesskrift med återblick på de senaste 50 åren hade blivit färdig lagom till jubileet.

Skriftens titel är ”Tacksamhet och hopp” vilket också var hela jubiléets tema.

Rune Berglund

Musikgruppen Spelofs. Bild: Allan Nilsson.
Svenska Missionskyrkans föreståndare Göran Zettergren. Bild: Allan Nilsson.
Minikören. Bild: Allan Nilsson.
Östervåla Missionskyrkokör. Bild: Allan Nilsson.

Mer läsning

Annons