Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sala silvergruva säljs till kineser

Salas stora turistmål, Sala silvergruva, är på väg att hamna i kinesiska händer. Ett kinesiskt företag har lagt ett bud som det, enligt SA:s källor, inte går att tacka nej till.

Annons

Det är mer eller mindre en slump att affären blir av. En grupp kineser som besökte ett Salaföretag i fjol gjorde en utflykt till Sala silvergruva. De fascinerades av gruvområdet och dess historia och började ganska snart skoja om vad man skulle kunna göra med området. Diskussionerna blev allt mer seriösa och under det senaste halvåret har företaget Zoikum undersökt möjligheterna att köpa gruvan och även tagit fram en plan på hur de vill utveckla området.

Vd:n Mr Le berättar att den stora satsningen blir att anlägga Dragon Gate - ett handelscentrum med hotell i kinesisk stil.

- Vi vill också bygga en stor konsertsal nere i berget, säger Mr Le.

Företaget håller just nu på att söka tillstånd för att spränga upp ett stort rum i berget. Får företaget tillstånd kommer, enligt Mr Le, Sveriges största konsertsal att stå klar i Sala om tre år.

- Stenmassorna som blir över vill vi skänka till kommunen. Det skulle säkert gå att anlägga en större skidbacke av det, säger Mr Le.

Zoikum, med Mr Le i spetsen, kommer att hålla en presskonferens vid gruvan lördag den 31 april. Då kommer projektet att presenteras med skisser och miniatyrbyggnader.

Mer läsning

Annons