Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorer på studiebesök

Annons
Lillemor Wilén har närkontakt med kossorna. Bild: Privat

Förväntansfulla och nyfikna åkte vi de 7 km från Sala mot Ösby Naturbruksgymnasium. Vi mottogs med kaffe och smörgås i matsalen. Till vår ciceron hade vi Göran Ottemalm, som är servicechef och gammal i gården, mycket engagerad och kunnig. Han började med berättelsen om hur skolan etablerades i Ösby 1971-72, efter flytten från Bråsta. På den tiden bedrevs enbart lantbruksskola med bland annat 2-årig jordbrukslinje på gymnasiet.

I början av 90-talet blev alla gymnasielinjer 3-åriga. Istället för linjer blev det program. På Ösby startade då Naturbruksprogrammet, samtidigt tillkom inriktningen Hästhållning. Skogsinriktningen som tidigare bedrivits i Västsura kom till Ösby 1997, och 2000 startade även programmet Djurvård på skolan.

Efter den informationen var det dags att få hälsa på alla djuren. Vi startade i ladugården, och fick till och med se en stolt ko, som energiskt slickade sin lilla kalv, som endast var 30 minuter gammal. Vi fick lära oss att mjölkhanteringen är en hel vetenskap, och Göran visade stolt upp alla finesser i samband med mjölkningen. Allt från mjölkmaskiner till att mjölken slutligen hamnar för nedkylning i den stora tanken, som sedan töms av tankbil. Allt sker i ett slutet system med hög säkerhetsnivå. I stallet hälsade vi på några hästar, som för tillfället vistades i sina boxar. Vi fick också se maskinhallen, ett eldorado för killar men även för en och annan tjej, där man får studera och reparera gårdens maskiner under handledning. Sist gick turen till Kappalbo och smådjuren. Där möttes vi av bland annat; lamadjur, åsnor, getter, strutsar, kaniner, sköldpaddor, möss, fåglar och fiskar. Vi förundrades över den artrikedom vi fick se livs levande.

Det måste vara rena drömmen för ungdomar som är intresserade av djur i alla storlekar, att få vistas på skolan, och ta del av den kunskap som ges om djur och djurhållning. Viktiga förkunskaper kan erövras, som behövs för att studera vidare till många olika yrken. Verksamheten är inte minst viktig för en ekologisk kommun som Sala, och som vi alla salabor bör vara stolta över.

Hoppas alla som går grundskolan får tillfälle till studiebesök på Ösby, när det är dags att välja program på gymnasiet. Vi önskar skolan lycka till i sin fortsatta gärning, och hoppas den ska finnas kvar till glädje för alla. Göran Ottemalm var fantastisk som ägnade flera timmar till vårt besök. Kökspersonalen serverade gott kaffe och smörgås.

Kerstin Andersson

Ösby Naturbruksgymnasium.
Åsnor på grönbete.
Välkommen!
Vår guide, servicechefen Göran Ottemalm visar maskinhallen.
Lamadjur.
Bara 30 minuter gammal.
Afrikanska dvärg-getter.

Mer läsning

Annons