Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieupptakt för Sala PRO

Annons
Pastor Agne Furingsten. Bild: Leif Söderberg.

Vid studieupptakten fick de närvarande en inblick i pastor Agne Furingstens omväxlande liv, en inledning till det följande programmet. Född och uppvuxen i Falköping i en fritänkande familj, där diskussionsvågorna kunde gå så höga att grannarna trodde att de var osams. Efter studenten och universitetsstudier till arkeolog, arbetade han som sådan. Agnes inspirationskälla var inte fynden i sig, utan tankar på de människor som låg bakom de fynd de fann, drivfjädern har varit och är hans nyfikenhet och intresse för de människor han möter. En tid bodde han i Värmland, anställd som länsmuseichef, bland annat arrangerade han en utställning 1982 gällande arbetarrörelsens 100-årsjubileum. Sponsorer till utställningen var bland andra PRO, ABF samt fackliga organisationer. Som anställd på Nordiska Museet i Stockholm, ordnade Agne en utställning som slog rekord publikmässigt.

Efter teologistudier i kombination med anställningar flyttade Agne med fru Anita till Sala och en tjänst som pastor i Missionskyrkan här.

Detta efter att ha bott på många olika håll i Sverige på grund av anställningar. Vi fick höra intressanta berättelser om resor, upplevelser och för honom minnesvärda livshändelser som format hans inställning till livet och människorna. Med sång och gitarrspel lotsade han oss genom sin berättelse, vilket fick oss åhörare att fundera över vilken skatt vi alla bär inom oss genom våra egna värdefulla erfarenheter.

Efter en paus med kaffe och mycket god smörgås, inleddes medlemsmötet. Studieorganisatören tillsammans med ABFs Carina berättade om cirklar som startat och som är på gång. Carina framhöll allas möjlighet att komma med tips och ideér till cirkelinnehåll.

Information gavs från KPR (Kommunala Pensionärsrådet), aktuellt från alla friskvårdsaktiviteter, samt från planerade resor, teater- och musikarrangemang.

Christina Burman

Carina från ABF. Bild: Leif Söderberg.

Mer läsning

Annons