Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips till den som ska flytta hemifrån

Att lämna föräldrahemmet och skaffa sig en egen bostad är troligen det mest definitiva steget in i vuxenvärden. Ett eget boende innebär förstås en stor personlig frihet. Men det är också förknippat med ett stort ansvar. Här förmedlar vi några råd och tips till dig som ska skaffa din första egna bostad.

Annons

Hyresrätt är den vanligaste boendeformen som första boende.

Som hyresgäst betalar du varje månad en förutbestämd summa pengar (hyra) till hyresvärden.

Hyresvärden ansvarar för att lägenheten med jämna mellanrum renoveras och att den håller en viss standard. Om det till exempel behöver målas och tapetseras eller om kylskåpet eller något annat går sönder är det den som äger fastigheten som bekostar arbetet.

Som hyresgäst har du dock ansvar för att du vårdar lägenheten. Du har också andra förpliktelser. Det är till exempel inte tillåtet att överlåta eller hyra ut lägenheten till någon annan utan hyresvärdens medgivande.

Den som bryter mot skyldigheterna mot hyresvärden riskerar att bli vräkt.

Innan du flyttar in i en ny bostad är det flera saker som måste ordnas. Det kanske allra viktigaste är att teckna ett avtal med en elleverantör eftersom el oftast inte ingår i hyran. Eftersom elpriserna kan variera mellan olika bolag kan det vara lönsamt att kolla vilken leverantör som har de lägsta priserna.

Den som har en egen bostad bör också ha en eller flera försäkringar. Vanligast är en hemförsäkring som omfattar bland annat brand och inbrott i bostaden. Även här är det skillnader i pris så det lönar sig att jämföra priserna mellan de olika försäkringsbolagen.

Det är också viktigt att se över vilken typ av telefoni man behöver i det nya hemmet. Fast telefoni är det traditionella. Men allt fler unga som skaffar sig bostad väljer att enbart ha mobiltelefon. IP-telefon/bredbandstelefon är ytterligare ett alternativ som många väljer.

Innan du flyttar till en ny adress måste du också göra en adressändring. Detta för att du ska få posten till rätt adress och för att folkbokföringen ska stämma.

Enklast är att göra adressändring på internet. Adressändringen är gratis och när du gjort den så får flera myndigheter, bland annat Skatteverket, Försäkringskassan och CSN din nya adress automatiskt.

Däremot måste du själv meddela din nya adress till exempelvis vänner, bank, föreningar och organisationer.

När du har flyttat in är det också en del saker att ordna med. Om du har tv måste du betala tv-licens. Du anmäler enklast ditt tv-innehav via Radiotjänst hemsida.

Det är inget krav på att ha brandvarnare i lägenheten. Men det är en sak som du definitivt bör skaffa. En brandvarnare kostar runt en hundralapp och det kan vara en mycket billig livförsäkring.

Den som är mellan 18 och 29 år och den som har barn kan ha rätt till bostadsbidrag. Det som är avgörande för vem som ska få bostadsbidrag är främst inkomst och boendekostnad. Försäkringskassan är den myndighet som ansvarar för bostadsbidrag.

Det här är en del av de viktigaste sakerna som den som ska flytta in i sin första egna lägenhet bör ordna med.

På internet finns det massor med sajter som har utförliga tips och råd till den som för första gången ska flytta in i en egen lägenhet. Informationen i den här texten är huvudsakligen hämtad från www.flyttaguiden.se.

Mer läsning

Annons