Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvens skräck är nyfikna grannar

Sköt dig själv och skit i andra är devisen många lever efter. Men för att förhindra brott är det helt fel metod. ”Vi måste våga bry oss mer och visa civilkurage”, säger Marie Scheierman, huvudkontaktperson för grannsamverkan i Sala.

Annons
Marie Sscheierman vet att grannsamverkan fungerar mot brott. FOTO: TERESE AHLIN

Marie Scheierman, som bor på Murargränd i Sala, har stor erfarenhet av grannsamverkan. När hon bodde i Stockholm startade hon grannsamverkan i flera områden för att få slut på brottsligheten. När hon sedan flyttade till Sala gjorde hon samma sak.

–Hösten 2005 tog jag kontakt med Salabostäder om att en grannsamverkan behövdes på Dalhem.  En granne till oss hade redan haft inbrott och jag och min man hade vaknat en natt av att någon höll på att bryta sig in hos oss. Men jag fick inget gehör av Salabostäder den gången, säger Marie Scheierman.

Först 2007 startades en grannsamverkan på Dalhem och i fyra andra bostadsområden i kommunen. Marie blev huvudkontaktperson för samtliga grannsamverkansområden och står sedan dess i nära kontakt med kommunens säkerhetsansvarige Pelle Skog och hyresvärden Salabostäder. Även med polisen är samarbetet gott.

– Ett par gånger per år hålls det grannsamverkansmöten och utsedda kontaktpersoner i respektive grannsamverkansområden får då till uppgift att sprida informationen vidare till sina grannar. Nu senast handlade det om hur vi skall agera under storhelger och i semestertider, säger Marie Scheierman.

Läs mer i fredagens Sala Allehanda.

Mer läsning

Annons