Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salabranden kräver en ordentlig utredning

Annons

Vi vet att trots att vi lever i ett av världens tryggaste länder är aldrig tryggheten större än hur bra krisberedskapen fungerar. Vad som kan hota vår trygghet sätter nästan bara fantasin stopp för. Det kan vara allt från översvämningar, brand och krig, till att det en morgon är blixthalka på någon av våra stora vägar.

Krisberedskapen vid stora bränder som branden i Västmanland (Salabranden) var just en sådan händelse som rubbade grundtryggheten för många människor och blev en personlig tragedi för många. En brand av den storleken är mycket samhällsfarlig. Vi har länge varit förskonade från bränder av den här storleken men vi vet att genom tiderna har stora bränder och konsekvenserna av dem varit något människor varit mycket rädda för. Med all rätt, innan moderna hjälpmedel som helikoptrar och flyg fanns, var det svårt att stoppa stora bränder då de väl startat. Varje stad hade också brandkontor och det fanns få brott som gav så stränga straff som just anstiftan av brand.

Därför tillsatte också tidigare regering, direkt efter Salabranden, en utredning ”Skogsbranden i Västmanlands län-lärdomar för framtiden” för att utreda varför Salabranden fick en så stor utbredning. Utredningen ska vara klar i höst. Det var flera bränder som blossade upp denna varma vecka i slutet av juli förra året, men det var bara Salabranden som fick den omfattningen. Vi såg då att Miljöpartiet snabbt var ute och skyllde branden på klimatförändringar.

Vi är nu oroade över att den stora genomgången av Salabranden kommer att göras till en liten genomgång och att i stället för en oberoende granskning bli en intern granskning, något som kan vara problematiskt om en organisation inte fungerar fullt ut.

Det handlar heller inte bara om resurser då man bekämpar bränder, även om resursfrågan också behöver ses över. Det handlar om hur man organiserar och leder insatser på bästa sätt. Det får inte bli enkla och populistiska lösningar som att allt handlar om att vi förra året hade om inte den varmaste så kanske en av de varmaste åren totalt på jorden. Vi kan inte spara på utredningsresurser nu för att skapa exempelvis resurser för att minska klimatpåverkan från människan, något Stefan Löfven antytt då frågan lyfts på frågestunden i Riksdagen. Resurserna för utredningen behövs här och nu.

Just därför är vår beredskapsförmåga så viktig. Vi måste ha det bästa brandförsvaret och bästa organisationen för att klara framtida utmaningar.

Kan Stefan Löfvens regering med tillräckligt klar blick utreda den stora Salabranden eller har Miljöpartiets synsätt att allt löser sig bara vi löser klimatfrågan gjort regeringen blind?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons