Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salas brandmän välutbildade förare

Det var en tyst minut på brandstationen i Sala på fredagen. De sörjde sina förolyckade kollegor.”Det som hänt är mycket tragiskt”, säger brandman Patrik Pältiniemi.

Det var i torsdags eftermiddag som en brandbil under utryckning körde av vägen och ner i en djup ravin nära Smedjebacken i södra Dalarna. Två brandmän klämdes fast och avled och tre skadades.

– Klart man tänker på de drabbade och deras anhöriga och så tänker man på sig och själv och de man jobbar tillsammans med, säger Fredrik Forsberg, även han brandman i Sala och fortsätter:

– Säkerheten för omgivningen och oss själva måste alltid gå i första hand.

Innan brandmännen i Sala får köra utryckningsfordon ska de ha jobbat på stationen i minst ett år. Under den tiden får de en hel del internutbildning.

– Det är en hel del teori om skyldigheter och rättigheter, men i utbildningen ingår även körning och övningar i undanmanövreringar, berättar Fredrik Forsberg.

Han tycker att Sala ligger långt fram då det gäller att utbilda brandmännen i körteknik.

Läs mer i måndagens SA.