Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säsong för fönsterbyten - hantverkarna har fullt upp

Tre glas eller två, trä eller aluminium. Att byta fönster kan vara en djungel, men det är precis vad många husägare sysselsätter sig med just nu. SA har besökt Ransta snickeri som lämnar de bästa tipsen.

Funderar du på att byta ut fönster på din villa i år så är du allt annat än ensam. Byggfirmorna går på högvarv, bland annat för Ransta snickeri som har sin utgångspunkt strax utanför Sala.

– Det byggdes mycket hus under 60–70-talet och det är dags för underhåll på dem nu. Fönstren är gamla och behöver bytas ut helt enkelt, säger Niklas Norlén som är säljare och montageledare på Ransta snickeri.

Tycke, smak, storlek och material är några av grunderna man bör tänka på vid ett fönsterbyte. Det finns en uppsjö av olika modeller vilket gör att slutpriserna också varierar kraftigt. Men har man inte kunskaperna att kunna renovera för egen maskin är det nästan uteslutande alltid bättre att byta ut ett fönster helt och hållet i jämförelse med att renovera ett gammalt menar Niklas Norlén.

– Visst kan man renovera ett fönster men det blir nästan dyrare. Kan man göra arbetet själv så är det försvarbart men inte om man lämnar in det, säger Niklas och berättar också att Ransta snickeri byter fönster på ungefär ett hus per vecka.

Men taktiken hos husägarna är väldigt olika.

– En del väljer att byta ut kanske två fönster per år medan andra väljer att byta allihopa på en och samma gång. Det styrs lite av plånboken.

Tidigare har fönster nästan uteslutande bestått av trä men på senare tid har annat material blivit allt mer populärt. Fönster i aluminium är rejält på uppåtgående.

– Fönster med aluminiumutsida blir allt vanligare och det är för att spara in på underhållet helt enkelt. Plastfönster kommer mer och mer men hos oss på Ransta snickeri är de inte så vanliga än så länge.

Precis som antalet olika modeller och fönsterlösningar så skiljer sig också priserna markant beroende på vad man väljer. Om man vill ha ett fast fönster, ett öppningsbart sådant eller om det ska vara i trä, plast eller aluminium är faktorer som spelar in.

– Det är olika förutsättningar nästan varje gång. Men ett vanligt träfönster med treglas som är tusen gånger tusen millimeter stort går på ungefär 10 000 kronor.

Ett fönster bör hålla i ungefär 40 år men även där är det mycket som kan påverka hållbarhetstiden. Vart huset är placerat och väderförhållanden som huset utsätts för är något spelar in.

Avslutningsvis vill Niklas Norlén passa på och lämna det bästa av alla tipsen till husägarna.

– Det allra viktigaste är att man underhåller sina fönster ordentligt. Det är a och o.

Fakta om fönster och fönsterbyten

Underhåll dina fönster ordentligt. Då håller de längre.

Köp ett öppningsbart fönster bara om du verkligen måste. Ett fast fönster går på ungefär

halva priset mot ett öppningsbart.

Ett fönster i trä och normal storlek kostar ungefär 10 000 kronor i nypris.

Ett fönster bör bytas ut ungefär var 40:e år.

Ett fönster i aluminium är dyrare men kräver också mindre underhåll.