Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker sprider falska rykten om döde Alan Kurdi

Bilden på den drunknade treåringen Alan Kurdi är arrangerad – det ryktet sprider Bo Lindholm, SD-politikern från Sala, på sociala medier.

Den senaste veckan har hela Europa skakats av fotot på den treåriga Alan Kurdi, en syrisk flykting som drunknat när hans familj försökte korsa Medelhavet. Men det fotot är inte vad den utger sig för att vara, det skriver Bo Lindholm, tidigare SD-ordförande och numera ersättare i kommunfullmäktige.

Via Facebook sprider

Bo Lindholm budskapet om att bilden är arrangerad. Tvärt emot vad media har rapporterat så uppger Bo Lindholm att Alan Kurdis kropp ska ha spolats upp i en klippskreva men sedan flyttad till stranden för att fotot skulle bli bättre.

– Snacket som går om den här stackars lilla pojken har gjort mig så vansinnigt förbannad. Jag tycker att det är fruktansvärt att arrangera bilden och spela på den här lilla grabben, säger Bo Lindholm.

Inga medier har skrivit om att bilden arrangerats, varför menar du att den är det?– Det påstås att foto är arrangerat, om det är så så är det fruktansvärt. Men det finns ingen i hela Sverige som kan säga vad som hänt. Allt är bara spekulationer, säger Bo Lindholm.

Som stöd för historien om det arrangerade fotot sprids nu på nätet en bild som ska visa när Alan Kurdis kropp hittas i en klippskreva. På den bilden sitter en man böjd över en barnkropp och det enda som sticker fram är ett par ben och skor.

Mats Schagerström är administrativ bildchef på TT, som var först i Sverige med bilderna på Alan Kurdi.

– På de högupplösta fotona syns det tydligt att barnet i klippskrevan har andra skor än Alan. Det här handlar helt enkelt om falsk propaganda, säger Mars Schagerström.

Utöver att hävda att bilden är arrangerad skriver Bo Lindholm på Facebook att Alan Kurdis familj inte alls var flyktningar utan i stället levde ett gott liv i Turkiet. Även det en uppgift som går stick i stäv med det som media rapporterat.

Var har du fått de här uppgifterna ifrån?– Jag har ingen källa. Det är personer som delat det på Facebook, säger Lindholm.

Borde du inte vara mer källkritisk? – Nej, varför måste man vara det? Det här är ju en känsla som jag har. Vad är det som säger att det inte har skett så här?

Är det inte viktigt att vara försiktig och se till att det som man delar är sant? – Så kanske du tänker. Men jag kanske tänker med känslor i stället? säger Bo Lindholm.

SD:s ledare i Sala, Magnus Edman, har inte läst Lindholms inlägg och vill därför inte uttala sig om det. Men han delar inte partikollegans syn på att källkritik.

– Vi har stränga regler om det här. Är man förtroende vald ska man vara mycket försiktig med vad man delar, särskilt från alternativa medier eller mindre trovärdiga källor, säger Magnus Edman.