Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shekarabi misstänkliggör Vårdföretagarna

Replik på Shekarabi. Välfärdsfrågorna står högt upp på väljarnas agenda och vissa partier och fackförbund vill göra vinster i välfärden till en viktig valfråga i höst. Men de sista veckorna har debatten helt kantrat till förmån för myter och överdrifter. Civilminister Ardalan Shekarabis svar till Vårdföretagarna är ett exempel på det.

Detta är utomordentligt sorgligt. Det finns en rad problem i välfärden idag som vi tillsammans måste hitta lösningar på. Hur klarar vi bristen på kompetens, hur får vi bort vårdköerna, hur ska vi få resurserna att räcka och hur ser vi till att all vård och omsorg håller hög kvalitet?

Shekarabi försöker få det till att vinst i ett företag är ett tecken på fusk och girighet. Men vinst är istället ett kvitto på hur väl ett företag lyckas att utföra sin tjänst med kvalitet och till rätt pris. Civilministern går till frontalangrepp på alla vård- och omsorgsföretagare när han menar att ”genom skyhöga vinster skott sig på skattebetalarnas pengar”. Vård och omsorgsföretagande är en småföretagarbransch. 88 procent av alla företag har under 10 anställda. 55 procent av företagen leds av kvinnor. Har Ardalan Shekarabi någon gång funderat på hur vårdens småföretagare och kvinnliga företagare känner sig när ansvariga fullständigt mejar ner deras populära och med hög kvalitet drivna livsverk?

I dag ställs högre krav på kvaliteten i den privata omsorgen än i den offentliga.

I dag ställs högre krav på kvaliteten i den privata omsorgen än i den offentliga. Många med mig skulle nog vänta sig att en socialdemokrat skulle protestera högt om hon upptäckte att den som hamnat i ett visst sorts äldreboende inte förväntas få en lika god omsorg som andra. Men när Vårdföretagarna föreslår att samma kvalitetskrav ska gälla all vård och omsorg oavsett driftsform viftar Shekarabi bort detta. I stället försöker han flytta fokus till två andra grumliga idéer från regeringen som vi invänt mot: att kommunernas offentlighetsprincip ska tillämpas på företag, samt ett förslag om meddelarskydd.

Förslaget om offentlighetsprincip är redan sågat av Lagrådet, och regeringen själv har uppenbarligen insett att det inte var någon bra idé och inte lagt fram något förslag till riksdagen. Meddelarskydd som säkrar att personal även i privata företag kan larma om misstänkta brister i vården är något som Vårdföretagarna krävt länge, långt innan Shekarabi fick ministeransvar. Idag har vi också fått en visselblåsarlag på plats. Vår kritik mot det förslag som Shekarabi syftar på handlade inte om vårdlarm, utan att förslaget gick så långt att välfärdsföretagens verksamhet skulle försvåras.

I sin iver att misstänkliggöra Vårdföretagarna har tydligen Shekarabi med flera missat det, men vi håller med om principen att privata vård- och omsorgsföretag måste vara transparenta. Vilket också borde gälla offentliga utförare. Företag ska visa sina resultat i kvalitetsmätningar, vara tydlig med medarbetarvillkor, ekonomi och ägarförhållanden. Det underlättar både för den som ska välja vård och omsorg, och den som vill se, som Shekarabi uttrycker det, att ”varenda skattekrona går till rätt ändamål”.

I artikeln erkänner plötsligt Shekarabi att vinstbegränsningen kan leda till nedläggningar, men tror inte att det blir någon försämring av mångfald och valfrihet på lång sikt. För det första är det en gåta hur någon som försvarar välfärden kan acceptera ett ingrepp som skulle tvinga till exempel äldreboenden och hem för ungdomsvård att lägga ner, även om det vore ”på kort sikt”. Men de äldre och ungdomar som just här och nu är beroende av vården och omsorgen, vad är beskedet till dem?

För det andra finns det inga som helst belägg för att villkor som gör det omöjligt för dagens företag att överleva skulle tilltala morgondagens entreprenörer. Valfriheten och mångfalden skulle en gång för alla gå förlorad.

Håkan Tenelius, Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel