Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska prova vindkraftverk och solceller på tomten

Maria Lundin skjutsade sin dotter till en granne, en vardagshändelse som ledde till att de inom kort kommer ha solceller och vindsnurra på sin tomt.

Östervåla. – Det ska bli spännande att prova. Sedan 70-talet så har det varit prat om att vi måste ändra vårat leverne för att rädda miljön men inte har det hänt så mycket. I stället för att vänta på en katastrof kanske vi borde göra saker så att det inte blir någon katastrof, säger Maria Lundin.

Hon och maken Rikard var visserligen duktiga på sopsortering men att få energi från ett eget vindkraftverk eller solpaneler hade de inte planerat. Men de har barn i samma ålder som grannen Philip Wayer och blev på så sätt testfamilj i ett projekt där Wayer är projektledare.

– Vi vet inte hur pass effektivt det kan vara för en familj att få energi från en egen vindsnurra och solceller därför ska vi testa för att bilda oss en uppfattning, säger Philip Wayer.

Projektet är ett samarbete mellan Heby kommun och Institutet för svenska Safety Security, ISSS. Familjen Lundin kommer att få en vindsnurra och en ställning med solceller installerade på tomten som körs i sex månader.

– Först tittade vi på att sätta solcellerna på taket men då skulle de bli åt fel håll från solen så i stället kommer de vara monterade på en ställning som vrider sig efter solens gång, säger Philip Wayer.

När solen inte lyser är tanken att vinden ska ge energi.

– I Sverige har vi flera månader då det inte är så mycket sol, därför tror vi att kombinationen med vindkraft kan vara bra. Hur det fungerar i verkligheten får vi se om några månader, säger Wayer.

Energin kommer att användas till ett rum i huset.

– Kanske blir rummet det vi använder för att ladda våra datorer och mobiler, säger Maria Lundin.

Visar det sig att anläggningen ger familjen Lundin bra med energi kan de mycket väl tänka sig att investera i en egen anläggning i framtiden.

– Förutom att det känns miljövänligt skulle det vara bra för oss i en nödsituation, På så sätt skulle vi kunna driva både vattenpump och frys även om elnätet skulle gå ner i en vecka, säger Maria Lundin.

Hon framhåller dock att de inte är några som gräver en egen bunker fylld med konserver i väntan jordens undergång.

– Men jag tror att vi måste börja förbereda oss för framtiden och inte bara prata om att ta hand om miljön, säger Maria Lundin.

Under projektet kommer både skolklasser och kommuner göra studiebesök hemma hos Familjen.

Maria Lundin kommer dessutom att rapportera om livet med vindsnurra och solceller i sociala medier.