Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbränderna i Västmanland: Här är informationen du behöver

 
Broddbo-branden i Sala
Visa alla artiklar

De ihållande skogsbränderna i Västmanland började på måndagseftermiddagen i Rörbo mellan Sala och Ramnäs. Nedan hittar du information som polis och räddningstjänst under veckan gått ut med till allmänheten.

Annons

►Uppdaterad lördagen den 8 juni.

■ ■ TIPSA! Är du på plats och vet mer? Kontakta redaktionen här.

Flera stora bränder har rasat i Västmanland under veckan. Det startade med en brand i ett skogsområde i Gnällbäcken i Rörbo på måndagen. På måndagskvällen beräknades brandområdet vara över fem kvadratkilometer stort. 25 hushåll i byarna Vånkarbo, Månsbo och Rörbo evakuerades. Flera små vägar i området stängdes av för trafik. På tisdagen hade området minskats något och branden var omringad.

Under tisdagen kämpade räddningstjänst med starka vindar i Västmanland och den extrema brandrisken på grund av den torra marken. På tisdagseftermiddagen kom larm om en ny brand i Broddbo norr om Sala. Den branden var på onsdagen inringad men bedömdes vid 16-tiden på eftermiddagen fortfarande inte vara under kontroll.

Snart kom också larm om mindre bränder i Björnmossen och Helgonmossen som kunde ringas in på tisdagen och senare betecknas vara under kontroll.

På fredagen var samtliga bränder utom den i Broddbo avklarade för räddningstjänstens del och överlämnade till efterbevakning.

Nedan finns den information som löpande har gått ut till allmänheten:

Flera avstängda vägar och evakueringar

På torsdagen hävdes avspärrningar på väg 685 och 681 vid Rörbo. Kvar återstår avspärrningar:

► På två mindre skogsvägar mot Genvägsberg och Källmossen.

Vägarna kring Broddbo och norrut är fortsatt avstängda:

► Från korsningen länsväg 830, 800 och 769 och norrut.

► Dalhemsväg och norrut.

► Stråjosefsdal och norrut

► Fågelsbo och västerut

► Från korsningen Madrassvägen-Roslingsvägen och österut

► Från Olofs Jons är vägen avstängd mot Ulvsbo

På lördagen meddelade polisen att de sista avspärrningarna kommer att hävas inom kort men att Sala kommun inför tre nya avspärrningar på en väg mot Överbo och två vägar mot Helgonmossen.

Många människor evakuerades i samband med bränderna i Röbro och Broddbo men de fick återvända allt eftersom att bränderna släcktes.

Fortsatt farligt att röra sig om brandområdena

Polisen har under räddningsarbetets gång uppmanat människor att tänka på sin egen säkerhet och inte ge sig ut i brandområdena, även om platserna inte är avspärrade eller evakuerade.

Polisen har också fått dirigera trafiken i samband med släckningsinsatserna då allmänheten parkerat precis intill avspärrningarna.

Även efter att bränderna släckts kan det vara farligt att röra sig i dessa områden eftersom träd kan falla.

På onsdagen infördes en flygsförbudszon över brandområdena som fortsatte att gälla till helgen. På lördagen informerade polisen om att förbudet skulle hävas inom kort.

Polisen i stabsläge – införde uppsamlingsplats för evakuerade

Polisen inledde i början av veckan en särskild händelse med anledning av den stora branden i Rörbo. Särskilda händelser går utöver polisens dagliga verksamhet och är så allvarliga eller omfattande att polisen måste fördela om sina resurser enligt särskilda rutiner. Vid en särskild händelse går polisen upp i stab vilket innebär att särskilda resurser och personer avsätts för att arbeta enbart med den särskilda händelsen.

På sin hemsida berättade polisen på måndagen att skolan i Västerfärnebo fungerade som uppsamlingsplats för de evakuerade, där de kunde få tak över huvudet.

Räddningstjänsten har också befunnit sig i stabsläge under veckan. Även efter att räddningsinsatserna var klara på lördagen kvarstod en stab i beredskap med särskilt fokus på de här bränderna, vilket ska gälla en vecka framöver.

Fick hjälp från hela landet

Sammanlagt har 26 brandkårer från runtom i landet deltagit i släckningsarbetet. På lördagen gav Räddningstjänsten i Sala-Heby dem ett stort tack på Facebook.

Även Hemvärnet, frivilligorganisationer och lokala företag har hjälpt till.

Det var många som hjälpte till – men räddningstjänsten undanbad hjälp som inte var organiserad.

– Organiserad hjälp tar vi tacksamt emot. Det är när människor själva börjar ge sig ut mot området som det kan stjälpa snarare än hjälpa när vi kanske måste undsätta dem, säger Robin Haglund, brandingenjör på Storstockolms räddningscentral.

På kommunens hemsida infördes ett formulär för dem som ville hjälpa till.

– Känner man att man kan hjälpa till hör man av sig till kommunen, och vi samordnar insatserna. Man ska inte själv klampa ut i brandområdet, säger Salas kommunalråd Anders Wigelsbo (C).

Är du orolig för att du har andats in rök?

På 1177 finns frågor och svar med anledning av skogsbranden i Västmanland.

Du ska inte tveka att söka vård om du har andningssvårigheter, bröstsmärtor, svår hosta, påtaglig trötthet eller orkeslöshet.

Polisen vill ha in tips

Polisen är mycket angelägen om att få in tips från allmänheten angående bränderna i Västmanland. Förutom 114 14 och andra kontaktvägar till polisen så har polisen även öppnat en särskild tipstelefon enbart för bränderna i Västmanland. Numret bemannas dygnet runt från och med fredag. Numret är 010-567 67 55.

Mittmedias första rapportering från Rörbo och skogsbränderna i Västmanland: