Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amning gör ditt barn smart

Barn som ammats presterar bättre i skolan. Det visar ny forskning från universitetet i Oxford.

Annons
Barn som får bröstmjölk presterar bättre i skolan, visar nya studier gjorda i England.

Att bröstmjölk är hälsosamt för bebisar har forskarna länge varit överens om men nu visar ny forskning dessutom att mjölken gör ditt barn smartare. Forskarna vid universitetet i Oxford, Storbritannien, har studerat barn som ammats och jämfört dem med jämnåriga barn som fått bröstmjölksersättning. Resultatet visar att barn som fått bröstmjölk, åtminstone under sina fyra första levnadsveckor, presterade bättre när de testades i läsning, skrivning och i matte. Redan vid fem års ålder syntes skillnader. När testet sedan följdes upp vid elva och fjorton års ålder presterade de ammade barnen fortfarande bättre.

En av svårigheterna i testet var att bevisa att skillnaden mellan barnens studieresultat inte berodde på att det var en viss typ av mamma som ammade och att den typen av mamma var bättre på att uppfostra smarta barn och att det var därför som barnen klarade testen bättre, säger Maria Iacovou till tidningen The Guardian.

Men bröstmjölksbarnen jämfördes sedan med barn som var likartade i alla tänkbara avseende varpå man kom fram till att barnen som hade fått bröstmjölk istället för ersättning faktiskt klarade testen bättre.

– Vi hittade en länk mellan bröstmjölk och inlärningsförmåga. Bröstmjölkens goda inflytande på hälsan har länge varit känt och nu kan vi också säga att den också är bra för deras hjärnor, säger Maria Iacovou till tidningen The Guardian.

I Storbritannien där testet genomfördes är amningsfrekvensen betydligt lägre än i Sverige. Bara 35 procent av de brittiska barnen ammas efter en vecka och 21 procent vid sex veckor. Bara tre procent av barnen ammas vid sex månader.

I Sverige ammas drygt 85 procent av barnen vid en veckas ålder. Men andelen mammor som ammar sina barn minskar. Den nedåtgående trenden har pågått sedan 2004.

Mer läsning

Annons