Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dator­system kan göra användarna sjuka

Åsa Cajander disputerade den 26 maj på sin doktoravhandling om hur man genom olika metoder försäkrar sig om att nya datasystem blir användbara.

Annons

Titeln på avhandlingen är ”Användbarhet – vem bryr sig?” Enligt Åsa Cajander sparar man både tid, pengar och mänsklig lidande om man har en bra strategi.

Doktorerat

Tycker du att mycket i datorsystemen på jobbet är krångligt? Ökar din stress när datorprogrammen inte fungerar?

Då är du inte ensam. Dåliga datorsystem med låg användbarhet är ett arbetsmiljöproblem i dagens Sverige. Trots detta är användbarheten sällan något man tar hänsyn till när man utvecklar nya datorsystem för arbete.

Resultaten i Åsa Cajanders avhandling pekar på att trots att många ser problemet med dåliga datorprogram, så prioriteras det inte i dagens organisationer.

Åsa Cajander menar att det alldeles för sällan tas tillräcklig hänsyn till användarnas behov när nya IT-system utvecklas.

– När ett nytt datasystem introduceras på en arbetsplats, känner sig personalen otillräckliga, att de tappat kontrollen över sitt arbete. Kraven om att de ska lära sig finns där från ledningen. I det läget är enda räddningen ett starkt stöd från ledningen och kollegor.

Läs mer i onsdagens SA!

Mer läsning

Annons