Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ivan Aguéli – den 1 oktober var det 100 år sedan Salakonstnären avled

Vid 48 års ålder dog Ivan Aguéli efter ett liv fyllt med konst, litteratur och religion.

Annons

Ivan Aguéli hette från början John Gustaf Agelii, och föddes den 24 maj 1869 i Sala.

Ivan Aguéli, född i Sala år 1869, avled den 1 oktober år 1917 endast 48 år gammal.

Han var en av Sveriges ledande modernister. Han skrev om konst, litteratur och om religion. Hans tankar har nått långt utanför Sveriges gränser. Världsresenären Aguéli var den förste från Skandinavien som förstod storheten hos målaren Paul Cezanne. Den då redan berömde poeten och surrealisten Guillaume Apollinaire ville ha Aguéli som medarbetare i en skrift om kubismen.

Under den sista resan till Egypten, Ivan Aguélis andra hemland, målar han ljusfyllda, magiska små målningar som förtrollat generationer av konstälskare. Konstnären och sufisten John Gustav Ivan Aguéli har fått sin sista vila vid Christina kyrka i Sala.

ÅC Danell, konstintendent vid Aguélimuseet

Läs också: Brett program när Aguélis minnesår invigs på Täljstenen

Hör ÅC Danell berätta om Ivan Aguéli i P4 Västmanland: "Lärde sig nära 16 språk flytande"

Ivan Aguélis målning av en bergskedja i Marocko.

Mer om Ivan Aguéli

Ivan Aguéli hette från början John Gustaf Agelii, och föddes den 24 maj 1869 i Sala. Han dog i en tågolycka den 1 oktober 1917 i Barcelona i Spanien.

Han tog sig senare, när han konverterade till islam, namnet Abd Al-Hadi Aqhili, och blev med sitt nydanande måleri en av den svenska konstens förgrundsgestalter. Enbart genom noggrant avvägda färgtoner framkallade han en känsla av avstånd och ljus i sina målningar, som trots det intima formatet äger en stor monumentalitet.

Aguéli hade en tämligen välbärgad uppväxt. Hans far, stallmästaren och veterinären Johan Gabriel Agelii var dock en sträng man vars relation till sonen skulle bli dålig hela livet. Modern Anna Stina Nyberg var en varm människa som kompenserade det kärlekslösa förhållandet till fadern.

Efter flera misslyckade försök till studier under åren 1879-1886 i Sala, Västerås, Falun och Stockholm sändes Aguéli till Visby av fadern 1886. Han blev där uppmärksammad för sin konstnärlighet, och började umgås med Richard Bergh och Karl Nordström. Gotlandsnaturen gav honom 1889 den egentliga impulsen till hans måleri.

År 1890 företog Aguéli sin första studieresa till Paris, bytte namn till Ivan Aguéli och lärde känna den nya konsten.

År 1910 börjar Aguéli i olika brev klaga på sin allt sämre hörsel. Aguélis dövhet tros ha bidragit till att han omkom i en järnvägsolycka i Barcelona den 1 oktober 1917.

Källa: Wikipedia.org

Mer läsning

Annons