Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessika har hunnit med 22 politikerår

Jessika Polfjärd är riksdagsledamot för Moderaterna. Hon debuterade som politiker redan innan hon fyllde 18. På fredag fyller hon 40.

Annons

Strålande i kapp med vårsolen tar Jessika Polfjärd emot oss på gården utanför huset i Romfartuna. I en stor rasthage springer två jakthundar, ivriga på att få hälsa på besökarna.

Födelsedag

Det är en skön lantidyll, men oddsen att stadsbarnet Jessika skulle hamna på landet var inte höga.

– Jag var skeptisk till landet initialt, säger hon, och berättar att det är mannen som vuxit upp på landet och som ville bo utanför staden.

Först bodde de ännu längre ut på landet, på Solinge gård, närmare Sala. För elva år sedan gick flyttlasset till Romfartuna, och Jessika trivs bra här.

– Det är ju centralt i jämförelse, säger hon glatt.

Det var välbehövligt att korta resorna. Som riksdagsledamot för Moderaterna ingår långa dagar med en hel del resor för Jessika.

Att Jessika skulle bli politiker på heltid kunde hon aldrig ana när hon som 17-åring gick runt i valstugorna för att se vilket parti som passade hennes värderingar.

För det var valtider och hon visste att hon ville engagera sig, men inte hur. Hon fastnade för Moderaterna och gick med i ungdomsförbundet MUF.

– Jag tyckte att man måste kunna göra skillnad.

Hon växte inte upp med politik hemma, inte mer än föräldrarnas samhällsintresse.

Jessika blev aktiv ganska omgående. Hon fick sitt första uppdrag, i kommundelsnämnden barn och ungdom, precis innan hon fyllde arton år.

– Det fanns en ledig plats och jag blev tillfrågad, det är roligt när yngre får hålla på med de frågorna.

Hon tyckte att uppdraget var roligt och tycker själv att hon bidrog till att de politiska diskussionerna ökade. Vid valet 1991 blev Jessika ersättare i kommunfullmäktige.

Annette Grandin

Läs mer i onsdagens SA!

Mer läsning

Annons