Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan var deras hemland i 30 år

Rune och Gudrun Berglund i Östervåla tillbringade hela 18 av 30 år i Japan, där de arbetade som missionärer. ”En fantastisk erfarenhet”, säger Rune.

Annons

Gudrun Berglund dukar fram vackra små träfat till fikat. ”De är japanska”, säger hon och ler. Nu är det 15 år sedan makarna Berglund kom hem för att stanna, men spåren av deras mångåriga liv i Japan finns kvar.

Att Rune och Gudrun hamnade i Japan har sitt ursprung i en revolution. Svenska missionärer valde att åka till Japan då de blev utkastade från Kina 1949, i samband med revolutionen där.

14 år senare hade en liten men självständig kyrka vuxit fram i Japan, ett land där religionerna shinto och buddhism var, och fortfarande är, störst.

– Det fanns fem kristna församlingar i olika län då, och den största fanns i Okayama. Dit kom vi 1965, berättar Rune.

Ett halvår efter ankomsten flyttade familjen till Kobe för att studera japanska på en språkskola. På nyåret 1968 var de tillbaka i Okayama, där Rune arbetade som pastor.

– Att vara pastor där innebär detsamma som att vara pastor här i Sverige. Man leder församlingen, undervisar och gör en del administrativt arbete.

Gudrun, som är lärare i grunden, hade ”marktjänst”.

– Det var mycket praktiskt i församlingen som jag hjälpte till med. Och våra barn var små då, så jag hade fullt upp, säger hon och ler.

Paret har fyra barn, varav de två yngsta är födda i Japan.

Hur fungerade deras skolgång?

– De gick på en svensk skola som alla missionerande samfund drev tillsammans. Men alla svenska barn var välkomna dit. Skolan hade låg- och mellanstadium, men barnen lekte ofta med japanska barn. På det viset lärde de sig språket bra, berättar Rune.

När de äldsta barnen började skolan låg den i Tokyo. Avståndet var stort och de kunde bara komma hem en gång per termin.

– Jag minns när vi kom till Japan för andra gången 1970. Vår äldsta dotter Lotta var sju år och skulle börja skolan i Tokyo, och vi lämnade henne där och fortsatte sedan ner till Okayama län. Det var lite hårt, säger Gudrun.

Med Japans kända snabbtåg, Shinkansen, tar resan mellan Okayama och Tokyo tre och en halv timme i dag, men då var det inte utbyggt ännu och resan var två timmar längre.

Efter tre år byggdes dock en ny svensk skola ungefär 25 mil närmare. Då kunde barnen komma hem en gång i månaden.

Nina Zarjesdotter

Läs mer i måndagens SA!

Mer läsning

Annons