Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristin gjorde skäl för sin basker

Kristin Fleen, 21 år, har klättrat på husväggar, badat i isvak, levt utan mat i dagar. Under lumpartiden har hon vuxit både fysiskt och psykiskt.

Annons

Hon kommer med sin mörkblå basker i ena handen till intervjun. Den bär Ledningsregementets emblem, en gyllene blixt. ”Synd att jag hunnit lämna tillbaka uniformen”.

I elva månader har hon utbildat sig till soldat vid Ledningsregementet i Enköping, det som tidigare hette S1. Vid Ledningsregementet, LedR, tränas nationella och multinationella staber i att leda stridskrafter på marken.

Det betyder att du är utbildad för utlandstjänst om du vill?

– Ja, men det tänker jag inte göra. Jag vill inte utsätta familjen för den oron.

Hon har även möjlighet att bli yrkessoldat, gå högre militärskolor eller söka utbildning för att bli civil väktare. Utbildningen i det militära öppnar många dörrar. Det är helt klart en merit som lyser lite extra i Kristins cv.

Just nu tar hon i alla fall ett sabbatsår för att tänka ut en fortsättning. Hon jobbar på OKQ8 och på Tärna folkhögskola, där hon städar och hjälper till i köket.

Köksarbete måste vara en väldig kontrast till den tuffa utbildningen du nyss gjort.

–  Ja, det kan man säga utan att ljuga.

Hur fick du idéen att göra lumpen?

–  Jag ville se vad jag går för, testa mina gränser. Klarar grabbarna ska väl jag också klara det. Sen ville jag visa att tjejer också kan göra lumpen.

Under flera år hade hon hört att flera tjejkompisar hade det som en dröm, men inte vågat söka. Tanken om att göra lumpen fanns i bakhuvudet när Kristin tog studenten 2008.

Men det skulle dröja till januari 2009.

Läs hela artikeln i måndagens SA!

Mer läsning

Annons