Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Hansson har doktorerat om fetma

Lena Hansson har doktorerat på sin avhandling om hur fetman stigmatiserar  de som lider av den. Förutom de medicinska konsekvenserna kan utanförskap tynga.

Annons

Den 28 maj disputerade Lena Hansson på sin avhandling vid

Institutionen för folkhälso-

vetenskap på Karolinska Institutet.

Ny doktor

Avhandlingens titel är: ”Obesity and Stigma: Studies on children, adults and health care professionals”.

Lena Hansson har en bakgrund som folkhälsonutritionist vilket innebär att hon intresserar sig för kostens och den fysiska aktivitetens betydelse för folkhälsan, där fetma har en central roll.

Lenas avhandlingsarbete har dock varit ett tvärvetenskapligt projekt som berört socialpsykologiska fenomen i samhället som kan innebära sociala och psykologiska konsekvenser för personer med fetma.

Stigmatisering, alltså att bli ”märkt” i andras ögon, anses relativt vanligt bland människor med fetma. Stigmatisering i sin tur anses vara en bidragande orsak till hälsoskillnader i en befolkning.

Det övergripande syftet med denna avhandling var att undersöka fetma och stigmatisering utifrån barns, vuxnas och hälsopersonals perspektiv.

Avhandlingen visar att det är större sannolikhet att barn har fördomar om fetma än om normalvikt eller undervikt.

Barn från en hög socioekonomisk bakgrund rapporterade i högre utsträckning fördomar om fetma än barn från låg socioekonomisk bakgrund.

Mer läsning

Annons