Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskiljaktiga systrar valde samma yrke

Då hette de Östenson och växte upp i Möklinta, senare Sala. Nu bor Emilia Bergqvist och Erica Wikander i Uppsala, med makar och tre respektive två barn. Även i yrkesvalet följer de varandra, och jobbar på förlossningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Annons
”Är du kvar fortfarande”, fick enäggstvillingarna Emilia Bergqvist och Erica Wikander ofta höra av patienterna på förlossningen. Tidigare hände det att systrarna bytte av varandras skift, något de nu undviker för att inte skapa förvirring. Foto: Carola Blank

Kvinnor med stora magar vaggar fram i korridoren, nyblivna pappor ser sig osäkert omkring för att hitta vägen till caféet. Ett blåblommigt täcke skyler noga kuvösen som snabbt rullar förbi, dragen av två män i gröna kläder.

–Den kom med helikopter och ska in på avdelningen för de riktigt små barnen, säger Emilia Bergqvist och nickar mot skylten i taket där det står Neonatalavdelning.

Hon och systern Erica Wikander befinner sig på förlossningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där de jobbat sedan 2001.

Att de började samma dag i juni är inget unikum – enäggstvillingarna har följt varandra genom livet. Från flygvärdinnedrömmarna som ledde till humanistlinjen på Kungsängsskolan i Sala, de tre månaderna i Australien, sjuksköterskeutbildningen i Uppsala och jobb på Tunåsens sjukhem. En tid var Erica visserligen på traumaenheten på Akademiska, medan Emilia var på ryggkirurgen, men den avdelningen låg bara en våning ner.

När intresset för att bli barnmorska väcktes på allvar sökte Emilia först till Västerås och kom in, men väntade ett halvår på att Erica också skulle söka. Då fick de i stället gå i Stockholm.

Orden flödar snabbt och glatt, ibland samtidigt, ur systrarna. De tycker väldigt lika om väldigt mycket, och har enligt dem själva inte så många olikheter. Intresset att jobba med människor finns där, liksom längtan efter ett jobb med variation, intensitet och eget ansvar.

–Det bästa med att vara barnmorska är att vi får vara med om det största ögonblicket i många människors liv. Att kunna känna in och göra det till en bra upplevelse för de blivande föräldrarna, berättar Erica.

–Samtidigt är det frustrerande de gånger man känner att man inte räcker till, inte hinner vara överallt. Men de allra flesta är förstående, säger Emilia.

Läs mer i SA fredagen den 15 oktober!

Bergqvists på nätet

Emilia Bergqvist är gift med Fredrik Bergqvist, bördig från Heby. Se dem båda på http://www.bmhjartat.se

Mer läsning

Annons