Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrivarlusten är stark hos Gunno Andersson

Gunno Andersson, 62, har jobbat hela sitt yrkesliv som skötare. Hela tiden har behovet att uttrycka sig i skrift funnits där.

Annons

I Gula villan där Kommunals sektion 2 har sitt kontor och bas finns Gunno Andersson. Där jobbar han halvtid som förtroendevald sekreterare.

Genom åren har hans ovanliga förnamn synts i många olika sammanhang i Sala, Heby och Västmanland. Han har skrivit och spelat teater, synts i politiken och skrivit både pjäser och böcker. Gunno har varit kultursamordnare för Kommunal i Västmanland och studieorganisatör i lokalavdelningen.

– De uppdragen har jag inte kvar, men jag är fortfarande kultursamordnare i sektionen.

Med några uppdrag färre får han mer tid att skriva.

Hemma ligger ett påbörjat manus med arbetsnamnet Dolda avsikter, som ska bli en kriminalroman i 1940-talets tidsdräkt. Platsen är den fiktiva småstaden Salby, där en otäck liga, nazister och norska motståndsmän rör sig runt dammarna i stadens mitt.

– Jag har nog alltid skrivit, på Vallaskolan gjorde jag skoltidningen, säger Gunno Andersson, och tar fram en gulnad tidningsartikel, publicerad i SA 1962.

Där syns den unge skribenten i bild intill den publicerade deckarhistorien, Lasses sommar. Gunno deltog i en novelltävling och fick ett fint extrapris av ortstidningen för sin historia. Motiveringen till priset löd, ”För hans friska fabuleringsförmåga och glada skrivlust”.

– De första böckerna jag slukade på biblioteket var Sivar Ahlruds böcker om Tvillingdetektiverna, förmodligen blev jag inspirerad av dem när jag skrev min novell, säger han och skrattar.

Läs mer i onsdagens SA!

Mer läsning

Annons