Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spårebo: Beslut är till för att följas

Svar till Hanna Westman, Salas bästa:

Frågan handlar om att följa och verkställa kommunfullmäktiges beslut och ingenting annat, Hanna Westman (Sbä).

Kommunfullmäktige är enligt kommunallagen kommunens högsta beslutande politiska organ. Kommunstyrelsen uppdrag är att verkställa de beslut som fullmäktige har beslutat om. Anser kommunstyrelsen av någon anledning att fullmäktiges beslut inte kan verkställas måste styrelsen gå tillbaka till fullmäktige och redovisa varför beslutet inte kan verkställas alternativt begära att beslutet ändras. Kommunstyrelsens majoritet kan inte, vilket man nu gjort, hitta på ett annat beslut som styrelsen anser stämma mer överens med vad vissa i alliansen anser när det gäller kommunal städning. Vilket blir nästa beslut att inte efterleva från kommunfullmäktige?

Detta som den styrande alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna och Salas bästa har gett sig in på är inte bara odemokratiskt utan också ett ingrepp i rättssäkerheten när det gäller att följa fullmäktiges beslut.

Hanna Westman anser att kommunallagens 2 kap 2 § hindrar kommunen från att fatta beslut om att övergå från entreprenadstädning till kommunal städning. Där menar vi att hon har tolkat det lagrummet helt fel.

Likställighetsprincipen stadgas i kommunallagens 2 kap 2 § och innebär att kommunmedlemmarna skall behandlas lika. Principen tillämpas endast då kommunen träder i direkt kontakt med sina medlemmar och har ingenting att göra med vilka avtal eller egen verksamhet som kommunen beslutar om.

Likställighetsprincipen fungerar som skydd mot godtyckliga och osakliga kommunala beslut. Till exempel att påföra kommunmedlemmarna retroaktiva taxor- skatter eller andra avgifter i efterhand.

Att en kommun ändrar sina verksamheter från entreprenad till kommunal verksamhet eller tvärtom är ingenting som kommunallagens 2 kap 2 § hindrar. Västerås kommun har till exempel vid olika tillfällen haft olika verksamheter på entreprenad och ibland återtagit verksamheten i kommunal regi.

Som slutkläm vill vi uppmärksamma er att Salas Bästa på ett mycket märkligt sätt skriver om olika budgetar hit och dit. Man kan nästan få uppfattningen att kommunen idag inte har några kostnader för städningen. Så är självklart inte fallet. För oss socialdemokrater är övertagandet av städningen i egen regi en fråga vi gick till val på och som många medborgare har ställt sig bakom. En majoritet av fullmäktiges ledamöter ställde sig också bakom vår budget. Den ska nu verkställas, oavsett om det handlar om en ideologisk fråga eller inte.

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd

Glenn Andersson (S) ledamot kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel