Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lunkan" uttagentill landslaget

Sala Silverstadens stora stjärna Helena "Lunkan" Lundqvist är tillbaka i landslaget. När förbundskaptenen Jan-Erik Vaara på onsdagens presenterade truppen var 30-åringen med.

Annons
Landslaget nästa för Helena Lundqvist. Foto: Mikael Stenkvist

Helena Lundqvist kom för tre säsonger sedan till Salaklubben. Bakom sig hade hon framgångsrika år i bland andra Västeråsklubben Rönnby Tigers. Hon hade också medverkat i landslaget vid flera tillfällen och spelade 2007 hem ett VM-guld med Sverige.

Nu är "Lunkan" tillbaka i landslaget och det tack vare den lyckosamma säsongen med Silverstaden som innebar spel i elitserien i höst.

Lundqvist antecknades för 102 poäng under året och var tillsammans med Madelene Backlund Silverstadens mest tongivande spelare.

Det är också något som förbundsledningen noterat och nu är Helena Lundqvist uttagen i en trupp på 22 spelare som tredje veckan i augusti gör  ett avstamp för säsongen 2011/12.  Lägret inleds den 16 augusti i Torsby och avslutas fem dagar senare i Karlstad.

– Det kommer att bli en avstämning av det fysiska tillståndet. Men det blir även ganska mycket innebandy på programmet, berättar Vaara i ett pressmeddelande

Alla 22 spelarna i truppen har landskamper på meritlistan sedan tidigare. I avsaknaden av debutanter finns däremot ett par återseenden. Ett är alltså Lundqvist.

– ”Lunkan” visade bra motivation och inställning den gångna säsongen. Vi vet sedan tidigare att hon har bra mentala kvaliteter, hon är hänsynslös och rak.

Hermine Dahlerus är också tillbaka i landslaget för första gången efter VM-guldet på hemmaplan 2009.

– Vi har avvaktat hennes process om karriären skulle fortsätta. Och nu är hon redo att satsa vidare. Hennes SM-slutspel i våras var ju verkligen bra och stabilt hela vägen, säger Vaara.

Men truppen består till största del av spelare som fanns med i laget under 2010/11. Och Jan-Erik Vaara medger även att det förstås är stor VM-prägel på augustilägrets trupp. De flesta spelarna kommer att finnas med då blågult åker till Schweiz för att försvara VM-guldet

– Det är en allsidig trupp med ett stort spektra av spelare. Den har också en erfarenhetsnivå som vi inte har haft på flera år.

Läs mer i fredagens SA.

Mer läsning

Annons