Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill vinna allamatcher i kvalet"

En match kvar av kvalet till elitserien för Silverstaden. På söndag väntar Jönköpings IK på bortaplan - och hemmalaget behöver en poäng för att göra Salaklubben sällskap till elitserien.
- Vi ska vinna alla matcher i kvalet, säger tränare Per Nygårds.

Annons
Silverstadens Helena Lundqvist gör ett av sina mål mot Örnsköldsvik. Foto: Mikael Stenkvist

Festligt i en period - avslaget i två. Det var vad de 314 åskådarna i Idrottshallen fick se när Silverstadens damer spelade säsongens sista hemmamatch, mot Örnsköldsvik. En match det nyblivna elitserielaget vann med 5-2.

- Jag är nöjd med första perioden, säger tränare Per Nygårds.

Inte så konstigt att det kom över 300 till Idrottshallen i fredags – innebandy är hett i staden där världens första klubb bildades för 32 år sedan.

Dagens Sala Silverstaden är nära släkt med Sala IBK – 1999 slogs Silverstaden IBF och SIBK ihop till dagens klubb.

- Visst är det stort att Sala får ett elitserielag, säger ordförande Patrik Johansson.

Fredagskvällens match mot den gångna säsongens elitlag Örnsköldsvik var en enda lång hyllning till Silverstaden - och den 14:e raka hemmasegern.

Dessutom säkrades segern i kvalgruppen. Nu väntar sista kvalmatchen borta mot Jönköping på söndag. En match som kommer att ha stor betydelse för vilket lag som gör Silverstaden sällskap. På fredagen vann Jönköping borta mot Telge med 5-3 och det betyder att JIK behöver en poäng mot Silverstaden för att ta steget upp.

- Vi spelar med ordinarie lag, sånär på Johanna Ragnarsson. Vi vill givetvis vinna samtliga matcher i kvalet, det har tidigare aldrig hänt, säger Per Nygårds.

Spelet i fredags var sådär.

- Ja, men vi vann, säger tränare Per Nygårds.

Första perioden riktigt bra och då främst från Linn Engberg, Malin Johansson, Tova Linder och Lena Landqvist. Fyra spelare med begränsad speltid under året, men som nu tog chansen.

De fyra "bänkades" dock i andra perioden.

- Det var bestämt innan vilka som skulle vila, berättar Nygårds.

Silverstaden valde att rulla runt på samtliga utespelare.

- Bra förstaperiod, sedan underskattade vi motståndet omedvetet.

Inte så konstigt. Efter en lång säsong där varje match har varit som en cupfinal kunde Silverstaden mentalt tänka lite annorlunda. Det brukar inte alltid ge så bra resultat.

Men femte raka kvalsegern säger det mesta om Salalagets kvalité.

Redan efter första perioden kändes matchen avgjord när "Silver" ledde med 4-1. Malin Johansson gjorde 1-0, Helena Lundqvist 2-0 och 3-0 och Madde Backlund 4-0.

Inför andra perioden bytte gästerna målvakt och Therese Nordlund bokstavligen spikade igen målet - ändå fram till 18.38 i sista perioden. Då skickade Helena Lundqvist in sitt tredje mål till 5-2.

- Hon var bra i målet, men det är också vi som gör henne bra, säger Nygårds om Ö-viks målvakt.

Örnsköldsvik var inte långt i från att klara sig kvar i elitserien i år. I kvalserien har de dock åkt på fem raka förluster.

- Det är svårt att förstå att de var nära att klara kontraktet i elitserien. De skulle vara ett mittenlag i vår division 1-serie, laget saknar helt och hållet spets.

Bäst i hemmalaget var Malin Johansson, Linn Engberg, Heléne Johansson, Madde Backlund, Frida Färnqvist och Matilda Eriksson.

- Linns första period var lysande, berömmer Nygårds.

Matilda Eriksson kom från nedlagda Västerås IB inför årets säsong och hon har varit en av många bra backar under kvalet.

- Jag tycker alla backar har varit bra, det känns riktigt tryggt, säger hon.

Trivs du bra i Silverstaden?

- Ja, verkligen. Det var lite jobbigt vid första träningen i fjol, men jag kände mig välkommen direkt. Nu bor jag nästan här i Sala, jag är ofta här och umgås med de andra unga spelarna i laget, skrattar hon.

Noteras kan att Helena Lundqvist stod för tre mål, men Madde Backlund antecknades för fyra poäng, ett mål och tre assist.

Mer läsning

Annons