Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stålbad väntar skolan när 30 miljoner sparas

Klasserna och barngrupperna blir större, lärarna blir färre och Kulturskolan kommer inte att vara kvar. Kraftiga försämringar väntar om pengarna ska räcka.

Annons

Allt blir dyrare men budgeten utökas inte. Det är den snabbaste analysen som kan göras över skolans ekonomi fram till 2014. För att kunna upprätthålla de lagstadgade åtaganden som skolan har måste skolförvaltningen spara 30 miljoner fram till 2014.

De åtgärder som innebär direkta kvalitetsförsämringar är att 14 lärartjänster försvinner, klasserna blir större och förskolegrupperna förtätas. Dessutom finns det inga pengar över till Kulturskolan.

– 14,7 miljoner har vi kunnat spara genom icke kvalitetsförsämrande åtgärder som exempelvis uppsägning av lokaler, förändringar i högstadiets organisation och hopslagning av två förvaltningar till en. Utöver detta ska ytterligare 15 miljoner sparas. Kulturskolan tillhör en av få delar i vår verksamhet som inte är lagstadgad vilket gör att vi med stort vemod konstaterar att vi inte kommer att kunna bevara Kulturskolan, säger skolchef JuneAnn Wincent.

De kraftiga besparingarna beror till stor del på höjda lärarlöner, stor utökning av förskoleplatser och dyrare kost.

  - Vi ska driva fyra nya förskoleavdelningar på Gärdesta utan utökad budget. Skolan har fått 1,1 procent mer till löneökningar, men för lärarna blev utfallet 4,2 procent. Vi har också på senare år haft mycket stora utgiftsökningar för kosten. Det gör att det blir tufft för alla anställda att klara uppdraget att ge barn och elever det lagen kräver, säger Benny Wetterberg.

Läs mer i onsdagens SA