Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stipendium till Lars Gustafssons minne – 50 000 kronor kan bli dina

Stipendium till Lars Gustafssons minne tilldelas en ung skribent mellan 16 och 21 år. Det är dags att söka 2020 års stipendium på 50 000 kronor.

Den 17 maj förra året tilldelades 21-åriga Ellen Nordmark Lars Gustafsson-stipendiet på 50 000 kronor. Nu går hon på den renommerade författarskolan vid Lunds universitet och skriver en diktsamling med förhoppningen om att få den utgiven. Nu är det din tur att söka stipendiet och förverkliga dina drömmar som skribent.

Västeråssonen och författaren Lars Gustafsson gick bort 79 år gammal den 2 april 2016 och lämnade efter sig uppemot hundra verk. Han föddes och växte upp i Västerås och arbetade som reporter på Vestmanlands Läns Tidning innan han gav sig ut i världen för studier i Oxford och Uppsala.

Lars Gustafsson var en internationellt mångfaldigt prisad författare, poet, filosof och samhällsdebattör. I hans rika litterära produktion märks verk som romansviten ”Sprickorna i muren” och satiren ”Tennisspelarna”.

Stipendiet till hans minne är instiftat av Vestmanlands Läns Tidning (VLT) i ett gemensamt initiativ med Lars Luttropp, tidigare kommunalråd i Västerås. Det tilldelas en ugn skribent mellan 16 och 21 år som verkar i Lars Gustafssons anda. Utdelningen sker årligen den 17 maj på Lars Gustafssons födelsedag.

Ansökningarna bedöms av en jury bestående av Erik Jersenius (ordförande), VLT:s kulturredaktör, Agneta Blomqvist, författare och Lars Gustafssons maka, Gunilla Kindstrand, kulturjournalist, Crister Enander, kritiker och författare, och Anders Lif, författare och journalist.

Vill du bli vår näste Lars Gustafsson-stipendiat?

Du som är mellan 16 och 21 år kan söka stipendiet som tilldelas en ung skribent som verkar i Lars Gustafssons anda.

Ansökningar med bifogat alster för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2020 till [email protected] eller kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås.

Vår första stipendiat Amanda Rudelius har nu nominerats till Lilla Augustpriset. Läs intervjun med henne här: VLT:s Lars Gustafsson-stipendiat Amanda Rudelius nominerad till Lilla Augustpriset

Saga Wallander tilldelades förra årets stipendium. Läs intervjun med henne här: Lars Gustafsson-stipendiaten Saga Wallander: ”Jag kommer fortsätta med skrivandet på ett eller annat vis”