Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora fruktskördar: Äpplen hör inte hemma i skogen

Annons
Tänk på var du slänger överbliven frukt. Foto: TT

Trots torkan har många i landet fått väldigt stora fruktskördar, så stora att det inte gått att ta reda på allt.

Musterier och andra ­äppelförädlare har jobbat för högtryck men det har blivit frukt över ändå. Det har inte ens hjälpt med att alla möjliga och omöjliga matprogram har uppfunnit nya äppelrecept som ingen trodde att de fanns.

Den absolut sämsta varianten av att bli av med gamla äpplen är att slänga ut säckvis med frukt i ett dike vilket har hänt på flera håll i både länet och landet.

Vad göra med det som ändå inte gick åt eller som blivit skadat i fallet från träden?.

Den absolut sämsta varianten av att bli av med gamla äpplen är att slänga ut säckvis med frukt i ett dike vilket har hänt på flera håll i både länet och landet.

Jag har en bekant söder om Sala som fick ett stort lass äpplen fem meter in i sin skog efter en trafikerad väg mitt i en kurva. Konsekvenstänk verkar saknas helt. Vad tror ni att resultatet av en äppeldumpning blir? Vi som nu har lite lantlivserfarenhet vet att det blir ett smörgåsbord för vilda djur. Jästa äpplen har samma effekt på en älg som en flaska vodka på en tonåring. De blir vimsiga och kanske ilskna.

Väldigt smart att lägga frukt i närheten av en trafikerad väg?, nja det kan nog diskuteras. Flera tillbud med vilt har inträffat över hela landet där det lagts ut frukt vid vägen.

Kör upp det längre i skogen då, nej det är faktiskt olagligt att dumpa någonting i en skog utan att fråga markägaren.

Denne kanske inte alls vill ha något matställe på sin mark för det drar även till sig dagens nya storråttor, vildsvinen, till matplatserna och de vill man ju inte nära odlingarna. Det potatislandet blir rensat av jordfräsarna.

Argumentet att det ju bara biologiskt nedbrytbart håller inte heller. Fel material på fel ställe är i alla fall fel.

Har man orkat få in skräpet i bilen eller på släpet så kan man köra till en kompostanläggning eller till en biogasproducent.

Där jäser det bra.

Eric Thorsell 

Möklinta

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons