Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbedragerska lurade Viltstråk

En storbedragerska har lurat gruppen Viltstråk att betala hyra för ett hus som inte finns. "Det är så himla fult gjort", säger Nia Kuoppala.

Det är en bedrövad Nia Kuoppala som SA pratar med efter att en 35-årig småländsk kvinna dömts till tre månaders fängelse för att ha utsatt personer från hela Sverige för bedrägerier. Förra året utgav sig kvinnan för att vara en person som hade hus och stugor att hyra ut på attraktiva semesterställen så som Falsterbo, Dalarna, Öland och Gotland.

En av dem som i november förra året fick kontakt med kvinnan var Nia Kuoppala som leder Viltstråk, Kulturskolans folkmusikgrupp för barn och ungdomar.

-Viltstråk skall spela på Medeltidsveckan på Gotland. För att ha någonstans att bo under tiden 7 till 11 augusti i år ville jag vara ute i god tid och satte därför ut en annons på Blocket i november om att vi ville hyra något i Visby. Då svarade en kvinna som kallade sig för ”Maria” att hon hade ett hus att hyra ut för 4000 kronor. Vi pratades vid flera gånger. Sista gången sade hon att andra personer också börjat ligga på om huset så det började bli bråttom att få in pengarna, säger Nia Kuoppala och fortsätter:

- Varningsklockorna borde ha ringt i mig men eftersom jag aldrig blivit lurad tänkte jag inte utan betalade. Pengarna hade Viltstråk spelat ihop under ett års tid.

Kvinnan hade sagt att en bekräftelse på betalningen skulle skickas omgående via post. Men redan dagen efter betalningen förstod Nia Kuoppala att hon blivit lurad.

-Jag hälsade på min son och sonhustru då. När jag berättade om huset undrade min sonhustru vilket nummer kvinnan ringt ifrån. När vi kollade upp numret fick vi fram att den här kvinnan lurat personer tidigare. Det hon gjort är så himla fult och ungdomarna är så besvikna, säger Nia Kuoppala.

Bedragerskan, som tidigare dömts till fängelse och som började begå nya brott redan under den villkorliga frigivningen, skall förutom att avtjäna fängelse betala skadestånd på motsvarande belopp som stals från Viltstråk. Nia Kuoppala har dock inget större hopp om att de skall få tillbaka pengarna. Och det största bekymret just nu är inte ekonomin för att kunna genomföra spelningen på Medeltidsveckan, utan det är att hitta ett boende.

-Jag bokade plats på ett vandrarhem i januari men när jag sist kollade hade vandrarhemmet avbokat våra platser. Så det vore underbart om någon kan hjälpa oss eller kanske vet något ställe i Visby där vi kan bo. Sex ungdomar och tre vuxna behöver tak över huvudet, säger Nia Kuoppala.

Ett stipendium från Lions på 10 000 kronor gör att resan kan bli av, det vill säga om man hittar husrum.