Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Stridbar, rak och ärlig ända till sista andetag"–så minns vännen Aimo Larvia

Aimo Larvia, bosatt i Morgongåva har gått ur tiden. I september skulle han ha fyllt 82 år. "Han var en framstående företagare och engagerad i politiken. När andra backade och teg, steg Aimo fram och mötte falskklingande svärd med ord och retorik"

Om bland tusen stjärnor någon enda ser på dig tro på stjärnans mening, Du har en roll som väntar dig.

Aimo Larvia avled plötsligt i söndagsnatt. Mitt i dialogen. Stridbar, rak och ärlig ända till sista andetag.

Aimo kom till Umeå hamn som krigsbarn med endast en adresslapp om armen. Ensam i ett nytt land, ett obegripligt språk, aviga människor. Det satte spår. Mottagarlandet var inte till alla delar varmt och vänligt och Aimo tvingades att slåss för sin sak och person från unga år. Barndom präglar. Det förklarar till delar Aimos rakryggade och idoga kamp för rättvisa, likvärdighet och sanning. När andra backade och teg, steg Aimo fram och mötte falskklingande svärd med ord och retorik.

En annan sida av detta mod, armerad med sisu och vägran att vika undan för motstånd och svårigheter, var när Aimo kastade sig in i näringslivets alla labyrinter och blankettraseri och utvecklade Nordens största och framgångsrikaste snöskoter-företag. Depåerna var obegripligt stora. Jag såg depån i Lugnvik innan jag ens träffat Aimo första gången. Jag stirrade bara förundrad.

Aimo blev alltså en framstående företagare. Helt nyligen gjorde moderföretaget i Finland en film om företagets födelse, utveckling och storhetstid. Där utgjorde Aimo en av huvudrollsinnehavarna.

Aimo gav även tid åt politisk samhällsutveckling och var en av dem som genom aktiv partipolitik deltog i länsbytet till Uppsala län. I det politiska sammanhanget var Aimo en av dem som in i det sista tog kamp för rättvisa och sunda samhällsprinciper. När jag senast talade med honom, bara timmar före hans död, stod han fortfarande där, bredbent, mitt på Virta bro.

Du går aldrig ensam. Stjärnan har tusen vänner Och alla ser på dig, Ser djupet av din själ.

KR Lindgren. Nära vän, därtill talesman för Lokala partiet i Heby kommun.