Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Demmers- banveterinär på Solvalla

Susanne Demmers, hemmahörande i Heby, är förste banveterinär på Solvalla. Till vardags på Västerbo stuteri eller som föreläsare på SLU.

Annons

”Fint jobb när det är vackert väder”, säger hon, tar i hand, och vänder sedan blicken ut mot banan igen. Det är hennes uppgift att upptäcka om allt inte står rätt till med startande hästar. Ekipagen inför nästa lopp rör sig på banan. Förbi kuren där Susanne iakttar dem bakom stora fönster provstartar kuskarna sina hästar.

Allt för att hon som veterinär ska kunna se aktionen och se om allt inte står rätt till innan loppet går igång.

Jag frågar vad uppdraget som banveterinär ställer för krav förutom yrkeskunskaper.

– Pondus, svarar hon. Det gäller att stå på sig när kuskar eller tränare protesterar över besluten.

Pondus har hon. Utan tvekan. Susanne skrattar till.

– De flesta känner till min bakgrund, jag har ju varit med ett tag.

Ett tag innebär i stort sett ett helt liv. Som dotter till Adolf och Ulla Demmers var Susanne med när familjen flyttade till Västerbo utanför Runhällen och Västerbo stuteri grundades. Året var 1964 och amerikanska travare importerades till Sverige med flyg för första gången under de åren.

Susanne har själv kört lopp och kammat hem ett antal segrar.

Och visste redan i nionde klass att det var veterinär hon skulle bli. Hon gav sig inte trots att det blev avslag på ansökningarna till utbildningen, inte bara en gång utan flera.

Läs hela artikeln i fredagens SA!

Annika Persson