Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sushiporslin, miljövänlig textil och "Don Draper-glas" – här är 15 detaljer som piffar upp köket

Bostadspuls redaktör Maria Björkman har kollat in butikerna och letat fram inredningsdetaljer till köket – både praktiska sådana och några mer för ögats skull.

För Plus-kunder och prenumeranter: Marit inreder med kontraster i 50-talsvillan på Lustigkulla i Västerås

1. Glas med tyngd

Häll i whisky (alternativt äppedricka) och låtsas att du är Don Draper (eller Betty Draper) i tv-serien "Mad Men". Dricksglas "Karat" från Åhléns, 69 kronor.

2. Stilrent till japansk mat

Så ska man bara orka plocka upp sushin från plastförpackningen och lägga på här i stället. Men det kan det vara värt. Sushitallrik och soyaskål från House Doctor, 279 respektive 59 kronor hos Midtown.

3. Mät pastan

Har man någonsin lyckats koka rätt mängd spagetti liksom? (Det går förresten att frysa in kokad spagetti) Spagettimått i mässing från Hemtex, 59 kronor.

4. Vackert bruksföremål

Borstarna från Iris hantverk finns i många olika versioner. Jag har en badborste. De görs av synskadade hantverkare bland annat i Enskede i Stockholm. Den här rotfruktsborsten heter "Björk" och finns bland annat på Hemtex, 190 kronor.

5. Färgklick

Jag har alltid älskat gult! Skulla gärna köpa hem den till en av mina suckulenter. Krukan är handgjord från Simply Scandinavia. Finns i olika mönster och storlekar hos Mästerblomman.

6. En skön stol för långa middagar

Den här liknar stolarna som min mormor och morfar hade. Om du har mycket vitt hemma kan trästolar ge ett varmare intryck i rummet. Snyggt blir det också. Stol "Sixten", 1 495 kronor på Mio.

7. Het mat

City Trivet grytunderlägg, finns även andra städer. Men det är klart man ska ha Västerås. Önska och Store säljer dem bland annat.

8. Förvaring

Naturmaterial som kork fortsätter att trenda. Om jag behövde förvaringsburkar skulle jag sikta på de här. Burk "Sinnerlig" 129 kronor på Ikea.

9. Servera någon annanstans

Man kan aldrig ha för många snygga brickor eller? Bricka "Blume", 79 kronor på Mio.

10. Duka

Själv är jag för lat för att använda tabletter. Man måste ju göra rent dem efteråt. Men de här var charmiga! Tablett i hampa, 59 kronor på Åhléns.

11. Porslin att leva med

Äger du en vingård i södra Europa eller vill du låstas att du gör det? Porslin från Matues kanske är din grej. Finns i olika storlekar och färger bland annat hos Tullhuset Living och Kammaren i Rosa huset.

12. För vuxen-poäng

I stället för två gafflar (fast det funkar det också). Salladsbestick "Wood" från Newport, 279 kronor.

13. Kakfest

Det slår aldrig fel. Varje gång jag ser ett kakfat med flera våningar tänker jag på Prussiluskan i Pippi Långstrump. Det här kakfatet från Wikholm form finns hos Mästerblomman. 199 kronor.

14. Textil med miljötanke

Den här handduken är gjord av 65 procent ekologiskt odlad bomull och 35 procent återvunna PET-flaskor. 39 kronor hos Lagerhaus.

15. Drömbordet

En dag ska jag äga ett matbord i "driftved-stil". De svider oftast lite i plånboken, men det får man förstå. Det här heter "Elmwood" från Newport. 14 000 kronor.

Läs även:

Från läsarna: Ytterligare 18 grejer som är FÖR trendiga

Nyhet: Scanna ditt hem med telefonen och prova 2 000 virtuella Ikea-möbler med ny 3D-app

Hett just nu – buteljgröna nyanser