Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om föräldrarna väljer bort skolan i Ransta?

Artikel 5 av 19
Skolbygget i Ransta
Visa alla artiklar

Fria skolvalet ger föräldrar mer makt vid skolbyggen

Annons

Hur ska den nya skolan i Ransta bli? Foto: Arkivbild

Föräldrar och Liberalerna är oroliga för det nya skolbygget i Ransta. De fruktar att den pedagogiska flummodell alliansregeringen bekämpade ska tas till heders igen.

En involverad arkitekt sägs förespråka att bryta upp hemklassrum och ta bort katederundervisning. Det ska vara öppna miljöer, utan klassrum och korridorer.

Det ska rusta eleverna för ett framtida arbetsliv som kräver kreativitet och social kompetens. Så brukade flumskolans pådrivare låta.

De ansvariga för projektet försvarar planerna. Senast i dag genom Peter Molin (M) på insändarsidan.

De menar att det visst ska bli klassrum, men kanske inte hemklassrum. Informationen är försenad, men ska komma.

Språkbruket är dock långtifrån enkelt. Det talas om partnering, hög nyttjandegrad, flexibel användning med en mångfald av olika lärmiljöer. Kan låta bra, men vad betyder det egentligen konkret. ”Hög nyttjandegrad” kan nog vara en omskrivning för att avskaffa hemklassrummen.

Det finns dock numera en joker när skolor ska byggas eller välja inriktning. Det handlar om det fria skol­valet.

Skolvalet kan vara mer komplicerat och har nackdelar som saknas vid rätten att välja vårdcentral eller hemtjänstföretag. Skolan kan vara en sammanhållande kraft i ett samhälle eller stadsdel.

Elever som gillar sin närskola kan förlora den om tillräckligt många andra väljer bort den. Det kan drabba mindre orter.

Skolvalet ger dock samtidigt elever och föräldrar större makt än förr. De kan välja bort en skola med en pedagogik eller arkitektur de ogillar.

I främst lägre stadier och mindre samhällen, som Ransta, är det normalt en stor tillgång att ha skola på nära håll.

Det kan dock uppstå lägen då missnöjet med den lokala skolan blir så stort att fördelarna med att välja en annan skola överväger för en hel del föräldrar och elever. För kommunen vore det extra känsligt om många väljer bort en ny skola som har kostat stora pengar.

I dag kan föräldrar och elever som en sista utväg ”rösta med fötterna” om de ogillar nya skolor som den i Ransta. Det vore ett dubbelt kommunalt misslyckade.

Som att sälja smöret och tappa pengarna. Så det gäller att se upp

Annons