Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tärnsjö Garveris nya sadelmakare: "Det här är ett drömjobb"

Nyligen hade åtta av Sadelmakeriskolans tidigare elever anledning att fira när de mottog sina gesäll- och mästarbrev. För flera av dem väntar nu en tid i en tuff bransch med få utövare i Sverige. Men tre av gesällerna har fått anställning på Tärnsjö Garveri.

Hannah Norder från Värmland och Jonas Wallo från Nyköping är två av tillskotten på garveriet. Sedan januari respektive juni är båda anställda och arbetar på tredje våningen, där de stora sysalarna tar plats i byggnaden.

– Läder i inredning är väldigt inne just nu. Det händer till exempel att vi får in beställningar från kunder som antingen vill klä in golv eller en vägg med läder, berättar Hannah Norder medan hon står vid en maskin och skär till stora fyrkantiga bitar.

Läs också: Tärnsjö Garveri tar sats för framtiden: "Vi kommer snart se en stor generationsväxling"

– Det finns inget som är tråkigt i det här jobbet. Det ska i så fall vara folks allmänna uppfattning om läder. De flesta vill att lädrets yta ska vara så jämn och slät som möjligt, utan naturliga färgskiftningar, flikar Jonas Wallo in och visar på en av hudarna som hänger intill.

Sadelmakeriskolan, som är en yrkeshögskola, är den enda av sitt slag i Norden. Det innebär att upptagningsområdet är stort och att flera elever som passerat kurserna under åren har haft sin hemvist både i Danmark, Norge, Finland och på Island. Söktrycket är stort och konkurrensen hård om utbildningsplatserna. Men å andra sidan krävs mer än en god yrkesskicklighet för att ta sig fram i branschen när utbildningen väl är avklarad.

– Arbetsmarknaden är inte superbra. Så länge du inte vill starta eget ska du kanske inte utbilda dig till sadelmakare, för chansen är liten att bli anställd. Åtminstone om du har inriktning häst. Själv anser att jag har haft extrem tur som blivit anställd inom yrket som jag utbildat mig till, resonerar Isabell Granlund.

Läs även: Festligt i Tärnsjö när sadelmakeriskolans lokaler invigdes

Jonas Wallo, som gick inriktningen för bilsadelmakare är av en annan uppfattning.

– När jag gick på skolan och hade praktikperioder blev jag erbjuden jobb på varje ställe jag var på. Så arbetsmarknaden skriker efter bilsadelmakare. Då har du ett spann för bil, båt och flyg. Men det kommer också mer och mer jobb inom inredning. Det märker vi här på garveriet också. Sedan gör vi mycket smågrejer, som handtag till luckor och skåp.

På frågan om hur de ser på framtiden svarar alla tre positivt och menar att det är tydligt att det finns en marknad och en efterfrågan, men att det också kan innebära att starta upp en egen verksamhet.

– Jag och Hannah har pratat lite om att starta en egen verkstad. Vi kompletterar varandra ganska bra eftersom vi har olika inriktningar. Men när vet vi inte, kanske först om tio, femton år, säger Jonas Wallo.

Även Isabell Granlund har tankar på att starta en egen verksamhet. Samtidigt dras hon åt två olika håll.

– Men min dröm, eller vad man ska kalla det, är att jobba som illustratör och teckna. Det här är absolut mitt bästa jobb hittills, jag har aldrig haft ett bättre jobb. Jag skulle också vilja starta eget företag i framtiden, åtminstone så att jag kunde driva det på deltid, säger Isabell Granlund.

Läs även: Egna varumärket kan innebära fler jobb

Nu har SA:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera SA:s nya app här.