Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thorsell har utnämnts till passkontrollant

Annons
galet lagförslag. Att förvandla vanliga anställda i transportnäringen till id-kontrollanter är ett fullständigt galet lagförslag, anser taxichauffören Eric Thorsell. Foto: arkiv

Som säkert de flesta i Sala vet så kör jag nattaxi här i stan. Men nu har jag blivit utnämnd av regeringen till ett helt nytt uppdrag. Jo numera är jag utnämnd till pass- och id-kontrollant.

Nu tror ni att jag blivit tokigare än vanligt men enligt de nya lagarna om id kontroller vid Sveriges gränser blir en taxichaufför åtalad om han tar en körning från Kastrup till Malmö och det visar sig att någon av passagerarna inte har giltigt pass eller id-kort. Det är samma sak för busschaufförer som kör långlinjer exempelvis Hamburg-Stockholm, även denne skall kontrollera alla id-handlingar före avresan. Finns det ingen vettig människa i regeringen som inser det orimliga i detta?

Jag förstår att flera stora vakt- och säkerhetsbolag i Sverige tackat nej till att medverka i dessa kontroller. Har ingen satt sig in i chaufförernas dilemma, det kommer folk som betalat biljetter från Hamburg till Stockholm men som blir nekade. En sådan situation kan urarta om desperata människor blir nekade att åka. Vad har en tågvärd, taxi- eller busschaufför för juridisk befogenhet att neka någon en resa? Vad har dessa för laglig rätt, till skillnad mot polis eller tulltjänstemän, att kräva att få se ett pass eller id-kort.

Sedan kommer nästa fråga, vad har vi fått för utbildning till att känna igen utländska pass och id-handlingar?

Åter till taxichauffören på Kastrup som får en körning till Lund. Passagerarna visar upp id-kort med arabisk text, kanske med en bild på. Hur skall han veta om det är ett id-kort från Syrien eller ett lånekort från stadsbiblioteket i afghanska Kabul?

Sådant här håller polisen och Migrationsverket på i veckor och utreder och sedan ska jag kunna avgöra det på en minut. Orimligt. Dessutom skall det tas ut 50 000 kronor i böter för varje resa där det visar sig att ”fel” personer fanns med.

Nu vill jag faktiskt ha ett svar från S-gruppledaren i Trafikutskottet Pia Nilsson hur vi vanliga anställda i transportnäringarna skall hantera detta.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons