Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidskrivare Sune Eriksson har gått ur tiden

Annons

Tidskrivare Sune Eriksson, Sörgården, har nu gått ur tiden. Han visade vördnad för tiden, arbetade med dåtiden, som vi bär med oss i framtiden.

Sune Eriksson har arbetat många år för Harbo hembygdsförening. Han valdes in i styrelsen 1970, och var föreningens ordförande i 15 år, 1977 - 1991 och därefter till sin bortgång varit dess hedersledamot. Han har haft fler arbetsuppgifter i föreningen bland annat som skribent, kassör och vice ordförande men framförallt har han varit den drivande kraften i föreningen under de 21 år som han verkade i föreningen.

Man kan säga att under Sune Erikssons ordförandeskap tog han föreningen från en mer förvaltande förening till en aktiv förening där medlemmarna fick vara med i skapandet av nya aktiviteter, studiecirklar, vård av föremål, kartläggning av soldattorp och mycket, mycket mer.

Jag har inför detta läst igenom föreningens protokoll från 1970-talet och framåt och det har blivit en märkbar ökning av aktiviteter sedan Sune tog över ordförandeklubban. Det har varit en rolig och intressant läsning och man förstår att Sune var mycket kunnig, drivande och entusiasmerande som kunde få övriga medlemmar med sig i allt det nya. Många är de styrelsemöten som hållits i hemmet i Sörgården, där alla protokollen slutat med att ”Fru Sonja bjöd på mycket gott kaffe och god förplägnad”.

Det första Sune fick ta tag i var firandet av hembygdsgårdens 30-årsjubileum. Det var vid detta tillfälle jag själv träffade Sune för första gången. Nästa år skall föreningen fira sitt 70- årsjubileum. Förutom det normala underhållet på hembygdsgården som sköttes på ett mycket noggrant sätt, så tillkom även andra byggnader till föreningen under Sunes ledning, till exempel ängsladan från Solberg och skogsvaktarstället Järpenstorp.

Uppsättningen av folklustspelet Till Harbo och fria, som många av oss än i dag minns, var en stor satsning som Sune också var drivande i. Många av de programpunkter, som togs upp under dessa år, lever fortfarande kvar och är en stark stomme av de aktiviteter som föreningen har. Aktiviteter som ett gemensamt midsommarfirande i Harbo, nationaldagsfirandet, Barn för 100-år sedan där förstaklassarna i Harbo skola bjuds in två gånger per år för olika aktiviteter och gammeldags jul. Detta är hållbara aktiviteter än i dag och kommer säkert att överleva de flesta av oss.

Att Sune haft en stor betydelse och satt stark prägel på Harbo hembygdsförening kan alla förstå. Speciellt för oss som jobbar i föreningen, där Sunes namn dyker upp på ett eller annat sätt i olika sammanhang på nästan alla våra möten.

Jag vill sända Sune Eriksson ett stort tack från Harbo hembygdsförening, för hans stora engagemang för Harbo och för ”gammelväla”. Ett engagemang som vi vårdar och bär med oss långt in i framtiden.

Claes Erlandsson, ordförande Harbo hembygdsförening