Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Heinz Jahrmarkt

Plötsligt en dag nås vi av att urmakare Heinz Jahrmarkt har gått ur tiden. Och tiden var just vad som personifierade honom, ”Tysken” på Almqvists Ur.

Heinz har alltid varit det självklara valet i vår familj när vi behövde nya batterier, köpa eller laga klockor – så har vi gjort vi alltid gjort! Och det blev jag varse ifjol när jag lämnade in min köksklocka.

Klockan köptes i början av 1950-talet till mormors och morfars första lägenhet. När jag flyttade hemifrån fick jag överta den. Efter att ha fungerat felfritt i flera år, stannade den plötsligt en dag, trots att den var nydragen. Så det blev en tur till Heinz, förstås.

”Det är ju en Westerstrand! Det är riktiga grejer det, den där ska jag sätta fart på!”, utbrast han innan vände på klockan och sken upp ännu mer då han upptäckte en kryptisk märkning: A 18/8-52. ”Den är köpt här!! Vi sålde många såna här. Jag vet det, för det var strax efter att jag började här. Kan du tänka dig – jag började att laga klockor här, midsommarveckan 1952!” Å bara det var ju imponerande, men det var ännu mer fascinerande att jag fick lämna in klockan för rengöring hos samme man som sålde klockan 65 år tidigare! Det var faktiskt som om tiden stannade för ett ögonblick, trots att vi var i en uraffär.

Heinz Jahrmarkt på Almqvists Ur, med sina brandgula papperspåsar påskrivna med trubbig blyerts, tillhör nu en svunnen tid. Men så länge vi kunder finns, lever minnet kvar av en skicklig yrkesman som med sitt goda humör och glada jargong blev ett fint inslag i stadsbilden som för alltid kommer kommer att saknas.

Familjen Märta Liljegren

genom Erik Pettersson